Den vanligaste orsaken till det är en äggledarinflammation som ställt till med ärrbildning och kroniska förändringar. Orsaken kan ha varit en obehandlad klamydiainfektion. En sådan infektion kan ofta förlöpa nästan utan symtom och vara lätt att förbise. Det kan också ha varit någon annan typ av infektion, t ex gonorré som brukar ge häftigare och snabbare symtom och som därför oftare blir både diagnosticerad och behandlad. Flera andra typer av infektioner kan också ställa till med bestående äggledarproblem. En sådan infektion kan även uppkomma i samband med både aborter och förlossningar.
Är det så att ni gärna skulle vilja ha fler barn tycker jag att du ska beställa tid till en gynekolog, gärna den som opererade dig och som vet hur din kvarvarande äggledare ser ut. Kanske behövs ytterligare undersökningar med t ex kontraströntgen (HSG) för att få kompletterande information om insidan av din kvarvarande äggledare. Det är nämligen inte helt osannolikt att det finns skador och förändringar även på den sidan. Det gäller både om orsaken till ditt utomkvedshavandeskap varit en infektion, om det varit en följd av en åkomma som heter endometrios eller om orsaken varit någon annan.
Utan åtgärd kan den här typen av skador dels innebära att det är svårt att bli gravid, dels att det kan finnas en ökad risk för ytterligare ett utomkvedshavandeskap om du skulle bli gravid. För att undvika detta tar man numera inte sällan bort en svårt skadad äggledare. Chansen till en lyckad och komplikationsfri graviditet kan vara mycket större om man tar ut ett av dina mogna ägg som befruktas med makens sperma. Det befruktade ägget placeras sedan försiktigt i din livmoder där det kan fastna och utvecklas helt normalt.
Men du har hunnit bli 35 år. Hela proceduren inklusive utredningar kan ta en viss tid. Jag tycker därför inte att du ska vänta innan du tillsammans med din man kontaktar gynekologen för i första hand en diskussion om era möjligheter till att få fler barn.