Min man blev väldigt orolig och övertalade mig att gå till vårdcentralen. Doktorn där undersökte mig länge och sa att det behövdes en ännu noggrannare undersökning. Därför skrev han en remiss till neurologkliniken på lasarettet. Doktorn sa också att det kunde vara början till MS, så nu är jag riktigt rädd och min man med.
Jag är 34 år och mamma till två barn. Hittills har jag alltid varit frisk och inte känt av några liknande symtom. Snälla, låt mig få veta mer om MS och hur det kommer att gå för mig i framtiden.
Typiskt för MS är att sjukdomen angriper nervsystemet och går i skov, dvs man har omväxlande bra och dåliga perioder. Mellan skoven kan symtomen lindras eller läka. MS hoppar också så att symtomen kommer från olika kroppsdelar. Såväl nervbanorna till muskler, ögon, känselsinne eller till inre organ kan drabbas. MS står för multipel skleros, vilket betyder att många olika ställen av hjärnan och ryggmärgen blivit drabbade av ärrbildning. Det är sällsynt att barn och tonåringar samt personer över 50 år får den här sjukdomen.
Orsaken till MS är ännu okänd. Forskarna har länge sökt efter ett virus men inte hittat något. Det har också funnits teorier om att ett skadligt miljögift skulle kunna förklara uppkomsten av MS men man har inte heller kommit på något sådant. Åkomman är inte smittsam och ärvs inte direkt även om det någon enstaka gång finns flera i samma släkt som insjuknar. Konstigt nog är MS mycket ovanligt i varma länder men betydligt vanligare på våra breddgrader.
Nervtrådarna i hjärnan och ryggmärgen omges normalt av ett skyddande fett som kallas myelin. Vid MS blir små områden i nervsystemet som är 3-10 mm stora inflammerade så att myelinet försvinner. Då förlorar nervbanorna sin isolering och de elektriska signalerna når inte fram. Efteråt bildas ett ärr som kallas för “plack”. Immunförsvaret är aktivt i inflammationen och man finner både för många vita blodkroppar i placket och för många antikroppar i ryggmärgsvätskan. Men vad som egentligen sätter igång immunförsvaret förstår man ännu inte riktigt.
Behandlingen går ut på att dämpa inflammationen med kortison och cellhämmande medicin och att lindra symtomen. Det prövas på försök olika bromsmediciner som heter interferon-beta och Copaxone. Den symtomlindrande behandlingen anpassas individuellt eftersom besvären ofta skiftar beroende på vilka nervbanor som är skadade. I Sverige finns ungefär 11 000 människor som lider av MS. En del av dem har funnit gemenskap och fått stöd och information i en patientförening som heter Neurologiskt Handikappades Riksförbund (Box 49084, 10028 Stockholm).
Eftersom du ännu inte fått besked om vad du har för medicinsk åkomma så har jag svårt att uttala mig om hur du kommer att må i framtiden. Även om du skulle ha MS så kan den sjukdomen variera väldigt mycket. Det är ofta vanskligt att spå även för oss läkare. Men jag önskar dig lycka till framöver.