Varför slutade min fars njurar att fungera?

Jag skulle gärna vilja få svar på en fråga som gäller min far. Han har nyss fyllt 78 år och har alltid sagt att han...

Jag skulle gärna vilja få svar på en fråga som gäller min far. Han har nyss fyllt 78 år och har alltid sagt att han är en “krutgubbe” som inte har några krämpor. Jag har visserligen märkt att han de senaste åren har behövt gå ofta på toaletten, kanske varannan timme. Men det problemet har han envist viftat bort och aldrig velat tala om det.

Nu har plötsligt hans njurar slutat fungera vilket naturligtvis oroar oss alla. Efter en bussresa till dopet av ett litet barnbarnsbarn blev det helt stopp för honom att kunna kissa. Han var oerhört plågad och vi skjutsade honom genast till vårdcentralen där sjuksköterskan satte in en kateter som lättade på trycket. När han efteråt kom på kontroll sa doktorn att njurarna tagit skada och nu bara fungerade till 25 procent. Hur kan något sådant drabba en frisk människa? Finns det risk för framtida urinförgiftning eller kan hans njurar återhämta sig? Kan han leva som vanligt i framtiden?

Doktor Helge Löfberg svarar:

Det låter som om din far länge haft svårt att tömma urinblåsan ordentligt fastän han inte velat prata om det. Då blir det stående kvar en gammal skvätt urin som lätt samlar på sig bakterier och ger blåskatarr. Symtomet är att man får sveda och täta trängningar så att man måste uppsöka toaletten. Men enbart blåskatarr räcker inte för att orsaka dålig njurfunktion. Sannolikt har urinen stockat sig så kraftigt att blåsan blivit totalt fylld och inte kunnat ta emot mer urin. Tillståndet kallas urinstämma och var förr i tiden en fruktad sjukdom hos äldre män. Idag går åkomman lyckligtvis att åtgärda genom kateter och operation.

Om inte urinflödet snabbt kommer igång efter en urinstämma så drabbas njurarna av bestående men. Sådana njurar blir till slut små och skrumpna och har ett vidgat njurbäcken. En annan hotande komplikation är att bakterier i blåsan sprider sig upp till ena njuren och orsakar njurbäckeninflammation med hög feber och värk i ländryggens ena sida.

Den vanligaste orsaken till svårigheter hos män att tömma urinblåsan är godartad prostataförstoring. Även sten i urinblåsan eller nervskada efter till exempel en mångårig diabetes förekommer. Det är viktigt att din far nu får ordning på sin blåstömning och blir utredd och behandlad av en urologiskt kunnig doktor. Sannolikt kontrollerar läkaren prostatan och urinblåsan från insidan genom en rörformad smal kikare via urinröret samt möter trycket i blåsan när din far kastar vatten. Även de båda njurarnas förmåga att filtrera och rena blodet undersöks liksom avflödet genom urinledaren ner till blåsan.

Om njurarna utsätts för en kortvarig påfrestning kan de delvis återhämta sig. Vd kroniska besvär brukar funktionsförlusten däremot bestå. Man kan leva länge med 25 procent kvarvarande filtreringsförmåga i njurarna, beroende på att de har en stor reservkapacitet. Men då är marginalerna små och man måste försöka förebygga alla ytterligare skador och sjukdomar som kan inträffa. Njurarnas förmåga att rena blodet avtar långsamt med åldern. Så en person som är lika gammal som din far ska normalt när han är frisk bara ha halva den njurfunktion som han hade när han var 20 år.

Scroll to Top