Vad ska jag ta mig till med min mage?

Jag skulle vilja veta lite mera om gastrit. Min doktor har sagt att det är det jag har och att jag måste stressa mindre. Det...

Jag skulle vilja veta lite mera om gastrit. Min doktor har sagt att det är det jag har och att jag måste stressa mindre. Det svider och trycker upptill i magen och ibland kräks jag nästan. Jag har i flera omgångar fått tabletten Lanzo mot saltsyran och två gånger har jag blivit undersökt med gastroskop. Men läkarna på lasarettet som gjorde de undersökningarna såg inget som var sjukt.

På vårdcentralen har jag också fått tabletter mot magsårsbakterier men inte heller det har hjälpt. Jag är kvinna, 47 år och mamma till tre tonåringar som fortfarande går i skolan. Min man reser mycket i jobbet och hinner inte ställa upp särskilt mycket hemma. Själv har jag ett skiftarbete med oregelbundna tider. Min mage har snarast blivit sämre efter alla läkarbesöken och nu vet jag snart inte vad jag ska ta mig till. Jag vore mycket tacksam för svar.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Din doktor har kanske rätt när han säger att du måste försöka stressa mindre. Magsäckens “knådande” av maten styrs liksom saltsyran av nerver från hjärnan och av en rad nervhormoner. Maten släpps sedan i lagom små portioner ner till tolvfingertarmen. Där möts den av saften från bukspottkörteln och av galla från levern och bryts ner i sina beståndsdelar. Slutligen sugs näringen upp av tarmluddet i tunntarmen. Allt detta fordrar samarbete och mycket kan som du nog förstår gå fel.

Om man känner sig pressad av sin livssituation, plågas av bekymmer och har svårt att orka med omgivningens krav så får magen fel signaler och fungerar sämre. Likaså far den illa av för mycket alkohol, starkt kaffe, tobak och vissa värktabletter. Vår livsstil påverkar på många sätt magens välbefinnande och matsmältningen.

Magsäcken skyddas från saltsyran av ett slemlager som innehåller bikarbonat. Om man äter många värktabletter av typen Magnecyl eller Voltaren, Naprosyn och Ipren så kan skyddet svikta. Även reflux av galla åt fel håll eller dåligt blodflöde kan skada magslemhinnan. För 15 år sedan upptäcktes bakterien Helicobacter som trivs i saltsyra. Den bryter ner skyddet och kan i värsta fall orsaka magsår. Det är en vanlig bakterie som finns hos kanske var tredje människa i Sverige. De flesta får inga besvär men ibland ger den symtom och måste behandlas. Det var den bakterien som du fick medicin mot på vårdcentralen.

När doktorn tittade ner i din mage med gastroskopet och fann att allt såg normalt ut så togs nog också små prov från slemhinnan. Då kunde man utesluta magsår, sårig inflammation i matstrupen och tumörsjukdom. De mikroskopiska proven kunde också visa om magsäcksslemhinnan var inflammerad vilket är detsamma som gastrit, dvs magkatarr. Dessutom kunde doktorn då i mikroskopet se om du har risk att få brist på vitamin B12. Ifall prov också togs från övre delen av tunntarmen syntes det om tarmluddet tagit skada av en eventuell allergi mot gluten i mjöl och bröd.

Hos de flesta patienter som säker hjälp för besvär upptill i magen finner doktorn inga tecken på allvarlig sjukdom. Förklaringen är att läkarvetenskapen ännu inte kan tillräckligt om hur magen fungerar och om vad som kan gå fel. Det är också svårt att undersöka magens alla funktioner. Eftersom stress och påfrestande livsstil så starkt påverkar en känslig mage kan det vara klokt att pröva vad du inte tål och bör undvika. Om detta inte hjälper och besvären i stället, som du skriver, blir värre, så är det kanske trots allt bäst att söka läkarhjälp igen.

Scroll to Top