Detta gör att mitt barnbarn mår dåligt och inte törs leka som andra barn. Ingen utredning har gjorts. Läkarna säger bara att det händer en del barn. Går det inte att stärka skelettet?
Hos barn är det annorlunda. De kan ha ett mjukt skelett på grund av D-vitaminbrist. Då blir benen, ryggraden och bäckenet skeva och sneda. Åkomman som också kallas engelska sjukan eller rakitis är lyckligtvis numera ovanlig i Sverige.
Det finns en annan medfödd sällsynt skelettsjukdom som heter osteogenesis imperfekta, vilket i sin tur betyder dålig benbildning. Då är det fel på bindvävstrådarna i skelettet som är ytterst sprött och man får ideligen nya benbrott. Den som är drabbad känns också igen på att hon/han har en svagt blå färg i sina ögonvitor.
Om ditt barnbarn har normal kroppslängd för sin ålder, och armar och ben är symmetriska och raka, så torde han inte ha någon av de här åkommorna. Och om hans tidigare frakturer läkt snabbt och bra så är det nog inte något grundläggande fel på hans skelett. Lyckligtvis brukar barn läka sina benbrott mycket snabbt. Det som tar månader att läka hos vuxna tar i stället några veckor hos ett barn. Sneda frakturer brukar dessutom räta upp sig själv med tiden så att skelettet så småningom blir helt rakt.
En förutsättning för att få ett starkt skelett är att näringen i maten kan tas upp av tarmen. Om man t ex har allergi mot gluten så fungerar inte tarmluddet så väl och om man har en annan sjukdom som kallas cystisk fibros så har man brist på matsmältningsenzymer från bukspottkörteln. Kronisk svår njursjukdom kan urkalka skelettet, liksom allvarlig anorexi och svält.
Men allt som jag nu räknat upp kan man förhoppningsvis direkt utesluta hos ditt barnbarn. Det är barnläkarna som i det här fallet är specialister på att bedöma om skelettet är ömtåligt och mindre starkt än normalt. Pojkens föräldrar bör nog rådfråga en sådan läkare innan de börjar ge honom extra näringstillskott, vitaminer eller hälsomedicin, eftersom sådana kurer kan ha biverkningar om man tar dem under flera år.
Tilläggas bör att i de fall ett riktigt litet barn får upprepade oprovocerade frakturer så brukar läkarna vara noga med att kontrollera att det inte är fråga om barnmisshandel. Men ditt barnbarn är ju 8 år och kan själv berätta om sin olyckshändelse med bollen, dessutom finns det säkert vittnen som kan intyga händelseförloppet. Så något avsiktligt våld från annan person handlar det inte om i detta fall.