Jag har använt både Desolett och Restovar. Nu senast har jag fått Mini-Pe och de är inte så bra, tycker jag. Jag har haft småblödningar ibland och då handlar det inte om vanlig mens. Det har varit väldigt jobbigt.
Litet förenklat uttryckt finns det tre anledningar, varför p-piller kan hjälpa oss att undvika en oönskad graviditet. De ger effekt på (1) ägglossningen, (2) slemhinnan i livmoderhålan samt (3) sekretet i livmoderhalskanalen. För minipiller, som endast innehåller gulkroppshormon, handlar den preventiva effekten huvudsakligen om de två sistnämnda. Graviditetsskyddet med kombinerade piller har störst säkerhet av alla preventivmedel. Även skyddet med minipiller är mycket bra men den så kallade “glömskemarginalen” för de här tabletterna är något kortare än för de kombinerade preparaten vilket är viktigt.
En orsak till kombinationspillrets överlägset höga säkerhet är de uteblivna ägglossningarna, d.v.s. effekt nr 1. Under en kvinnas fertila period i livet mognar normalt annars varje månad ett av äggen i hennes äggstockar. Har ägget blivit befruktat sker de allra första utvecklingsstadierna redan innan ägget nått ner till livmoderhålan. Slemhinnan i livmoderhålan har under perioden från föregående mens förberetts för att kunna ta emot ett befruktat ägg. Bl.a. har den blivit kraftigare och voluminösare och fått en ökad genomblödning, allt för att skapa en optimal miljö för fortsatt utveckling av ett foster. Finns det inte något befruktat ägg eller skulle ett sådant ägg av någon anledning inte ha satt sig fast, sköljs det ut med mensblodet tillsammans med slemhinnorna som då åter brutits ner. Under hela vår fertila livsperiod upprepas den här proceduren varje månad genom påverkan av framför allt könshormonerna.
Nr 2 av p-pillereffekterna, vilken motverkar möjligheten för att bli gravid, är att slemhinnan inne i livmodern under en menstruationscykel med p-piller inte tillväxer utan fortsätter att vara lika tunn som efter mens. Det innebär att möjligheten för ett befruktat ägg att växa fast och utvecklas vidare blivit ytterst begränsad. Denna påverkan på slemhinnorna i livmodern nås med såväl kombinationspiller som minipiller.
P-pillereffekt nr 3, som också begränsar förutsättningarna för en graviditet, är att det sekret som finns inne i livmoderhalskanalen påverkas. Vid normala menstruationcykler ändras sekretet vid tiden för ägglossningen, så att genomsläppligheten för spermier blir optimal. Det innebär att förutsättningarna för spermierna att passera genom livmoderhalsen är som allra bäst samtidigt som de övriga möjligheterna till en graviditet är som störst. Båda p-pillerstyperna gör att sekretet i livmoderhalsen under hela menscykeln förblir oförändrat svårgenomsläpplig. Denna spermiehindrande effekt uppnås alltså även vid användande av minipiller.
Jag hoppas att jag kunnat hjälpa dig att få en något klarare bild av variationerna i p-pillervärlden. Minipiller tycks du inte trivas så bra med och jag tycker att du med din receptförskrivare ska diskutera byte till ett lågdoserat kombinationspreparat om det inte finns någon medicinsk orsak till att du bör använda något annat preparat. Kanske är ditt minsta barn så litet att du fortfarande ammar. I så fall är det minipiller som gäller tills amningsperioden är över. Dels kan nämligen en liten del av hormoninnehållet gå över i bröstmjölken (dock utan att skada barnet), dels kan de kombinerade pillren verka hämmande på bröstmjölksproduktionen. Medicinskt motiverat preventivmedelsval kan också bero på andra faktorer såsom egna sjukdomar, sjukdomar i den närmaste familjen samt om du tar andra mediciner.