Nu är jag kallad till en ny undersökning och jag förstår att jag borde gå dit. Men jag är fruktansvärt rädd och vill helst tacka nej. Finns det inget annat sätt att bli kontrollerad? Hur farligt är det med polyper och hur vanliga är de? Ingen i min släkt har haft tarmcancer. Kan jag ändå vara i riskzonen?
Forskarna menar att mer än en tredjedel av alla människor så småningom bildar adenom i tarmen. Ju fler man har och ju större adenomen är, desto allvarligare är risken att något av dem kommer att övergå till cancer. Eftersom du fått kallelse till en ny kontroll så hade du sannolikt ett eller flera adenom som togs bort förra gången. Somliga människor har ärftlig benägenhet att bilda väldigt många adenom och måste då kontrolleras extra noga. Kanske är det 10 procent av alla adenom som efter många år utvecklas till cancer. Siffrorna växlar eftersom adenomen sinsemellan har olika utseende, storlek och allvarlighetsgrad.
Som patient är det tryggast att du litar på din doktor och följer de rekommendationer hon/han ger. Jag har full förståelse för att du inte tycker att undersökningen med tarmkikare är särskilt angenäm och att du helst vill slippa. Men det är nog ännu värre att hoppa över undersökningen och känna en gnagande oro inför framtiden.
Tarmkikare och grovtarmsröntgen med kontrastlavemang är de två metoder som i dag finns för att diagnostisera polyper och adenom i tarmen. Ingen av undersökningarna är något som patienterna längtar efter, men alternativet att få tarmcancer är definitivt mycket värre. I framtiden hoppas man att med datorröntgen kunna göra en utvärtes röntgenfotografering och slippa lavemang och tarmkikare. Men metoden är ännu inte helt färdigutvecklad och testad för att tas i bruk.
Cancer i grovtarmen drabbar mer än 5 procent av svenska folket och är en av de fyra vanligaste allvarliga cancerformerna i vårt land. (De övriga är bröstcancer, prostatacancer och lungcancer.) Det gäller att upptäcka sjukdomen i tid. Ännu bättre är om man hittar dess förstadium, dvs medan den fortfarande är ett adenom eller en mikroskopisk förändring i tarmslemhinnan. Problemet är att man då oftast inte känner sig sjuk och därför inte går till doktorn. Adenomen kan således ofta vara helt “tysta” och symtomfria. Andra gånger orsakar de blödning och slembildning i tarmen som märks när man går på toaletten.
Jag skulle gärna vilja trösta dig med att det är något positivt att kunna förebygga en allvarlig sjukdom så att man helt slipper bli sjuk. Priset du får betala är de obehagliga undersökningarna. Men jag lovar dig att det är mycket mer påfrestande och olyckligare att insjukna i cancer. I själva verket har du kanske turen att bli undersökt innan det är för sent.