Vilka krav kan jag ställa på min man som är alkoholist?

Min man är alkoholist och har nyligen blivit av med körkortet på grund av grovt rattfylleri. Vi har två flickor på 4 och 8 år....

Min man är alkoholist och har nyligen blivit av med körkortet på grund av grovt rattfylleri. Vi har två flickor på 4 och 8 år. Redan innan han blev av med körkortet hade han sökt hjälp hos alkoholpolikliniken och för ca en månad sedan fick han börja med antabus. Då trodde jag allt var bra och att han skulle bli nykter. Men ack vad jag bedrog mig. Trots antabus har han fortsatt dricka stora mängder alkohol. Barnen mår inte bra eftersom de märker att varken jag eller barnens pappa mår bra. Den stora tjejen visar det genom raseriutbrott, men hon är även väldigt tyst emellanåt och har väldigt svårt att prata om känslor. Den lilla tjejen visar inte så mycket men är väldigt trotsig.

För några dagar sedan fick jag nog och bad min man flytta hemifrån tills han kan bevisa att han är nykter. Han har hälsat på barnen två gånger sedan han flyttade. Men idag kom det fram mer saker som han inte berättat för mig och då sa jag att han inte får träffa barnen igen förrän han har varit helt nykter i en vecka.

Var det fel av mig? Barnen saknar sin pappa och frågar efter honom och jag känner mig som en stor bov. Men jag känner att jag måste vara konsekvent mot min man för att få honom att förstå att han måste välja – oss eller alkoholen. Har du några råd? Hur kan jag underlätta för mina barn? Är det fel av mig att förbjuda honom att träffa dem?

Familjerådgivare Ingrid Winterhof svarar:

Jag förstår att du känner stor oro över din familjesituation. Minst 200 000 barn lever tillsammans med en förälder som dricker för mycket och i alla familjer med en alkoholist finns en stor smärta. Alkoholism kan likställas med sjukdom och det är en behandlingsbar men livslång sjukdom. Att vara nära anhörig till en alkoholist innebär att man lätt faller in i en självdestruktiv roll. Jag tycker att det är bra att du reagerar och att du reagerar starkt. En alkoholist kan inte leva ett normalt familjeliv och du gör helt rätt som ställer krav och prioriterar dina barns behov. Alkoholisten känner ofta skuld över sitt beteende och det är vanligt att han utvecklar ett förnekande.

Din oro för barnen är väl befogad. Det har sagts att barn till alkoholiserade föräldrar lever med samma stressfaktor som en person vid fronten i ett krig. Barn som lever tillsammans med en alkoholiserad förälder tenderar också att växa upp med en högre nivå av ångest och skuld jämfört med andra barn. Dina barn uppvisar reaktioner som oroar dig och denna oro bör du ta på allvar. Mycket i er familj har raserats och det räcker oftast inte med att den alkoholberoende själv söker och erhåller hjälp. Såväl du som dina barn är i behov av professionellt stöd och vägledning.

Jag råder dig att snarast kontakta familjeenheten på din socialförvaltning som kan lotsa dig rätt. Många orter har ett väl utbyggt program för hela familjen. Både du och barnen behöver kunskap och perspektiv och du behöver ett förhållningssätt som är fungerande för dig. Jag tror också att du och maken vinner på att samtala tillsammans med en professionell terapeut. Försöken med antabus slog inte väl ut men det finns andra alternativ om din make är villig till detta. Bland annat finns ett utbud av behandlingshem som även omfattar behandling och stöd åt hela familjen. Socialförvaltningen kan ge mer information om detta.

Jag vill påpeka att du inte har laglig rätt att neka din make umgänge med sina barn, ett sådant beslut bör vara sanktionerat hos familjerätten. Har du tillgång till Internet kan du gå in på Al-Anons hemsida, som vänder sig just till alkoholistens anhöriga. Där kan du söka information och eget stöd.

Scroll to Top