Nu har jag symtom på nässelfeber och äter Atarax mot klådan. Men jag tycker att besvären nu varat så länge (fem veckor) och undrar om det finns någon annan medicin jag kan få som kan ta bort detta.
Reaktionen kan vara rent allergisk och orsakas av exempelvis en medicin eller något man ätit. Andra gånger utlöses utslagen av nervsignaler och cellhormoner eller yttre påfrestningar som kyla, tryck eller svettning. Även insektsstick av bin eller getingar samt brännässlor och brännmaneter ger liknande hudreaktioner. Det är brännässlorna som gett åkomman det svenska namnet nässelfeber. På läkarspråk kallas det urticaria.
Behandlingen går först och främst ut på att undvika det som utlöser reaktionen. Du åt medicinen Dalacin som är ett kraftigt antibiotikum. Men även andra mediciner, t ex acetylsalicylsyra som ingår i värktabletter som Magnecyl, Albyl, Treo m fl, kan ibland framkalla nässelfeber. Det är också ganska vanligt att mat som skaldjur, jordgubbar, fisk, ägg, jordnötter och hasselnötter ger kraftiga allergiska reaktioner, liksom färgämnen och konserveringsmedel i maten.
Om nässelfeber-utslagen håller på under mer än en och en halv månad så säger man att sjukdomen är kronisk. Då brukar det vara svårare att säga vad den beror på. Infektioner och invärtes sjukdomar kan någon gång vara orsaken. Ifall ditt opererade bröst är ömt och svullet intill implantatet kan det vara så att du reagerar mot protesmaterialet, även om en sådan överkänslighet inte är så vanlig. Virus och tropiska sjukdomar efter semesterresor är andra kända utlösande tillstånd.
Symtomen kan ibland dämpas med mediciner som Clarityn, Telfast, Tavegyl, Atarax och Zyrlex. De bromsar ämnet histamin som normalt finns i speciella vita blodkroppar i vävnaderna som kallas mastceller och som tömmer sig på histamin vid allergi och nässelfeber. Tabletterna brukar tyvärr bara ge halv lindring och dessutom blir man ofta trött och dåsig av dem.
Som du nog märkt så har läkarna i dag ofta svårt att exakt förklara vad utslagen beror på. Å andra sidan kan nässelfebern också läka och försvinna utan att man riktigt begriper varför. I svåra fall kan man göra provokationsförsök genom att först utesluta och undvika det ämne som är mest misstänkt, sedan exponera sig för samma suspekta ämne för att se om det blir någon skillnad i symtomen. Vid rena allergiska reaktioner är det lätt att visa ett klart samband, men i de andra fallen är resultaten mer svårtolkade.
Det forskas mycket kring alla de mekanismer som utlöser inflammation i kroppen. Det gäller inte minst de reaktioner som utlöser chock och överkänslighet. Inom en inte alltför avlägsen framtid finns säkert nya behandlingsmetoder som kan hjälpa mot nässelfeber som ju är en typisk chockreaktion i huden.