Min 9-åriga dotter har redan fått könshår!

Jag har en dotter på 9 år som har fått könshår och även hår under armarna. Det började redan när hon var 8 år och...

Jag har en dotter på 9 år som har fått könshår och även hår under armarna. Det började redan när hon var 8 år och detta måste väl vara jättetidigt?

Hon tycker det är konstigt och det är jobbigt att visa sig för klasskompisarna eftersom ingen annan har fått könshår. Hon har även riktiga svettningar under armarna. Vad beror det på?

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Puberteten som startar vårt fertila liv, omfattar en tidsperiod på cirka fyra år. Flickorna är ofta något tidigare än pojkarna men exakt ålder är individuell och inte bara könsrelaterad. Klimatförhållanden och nutritionstillstånd är andra faktorer som i likhet med ärftlighet också har betydelse.

Det som flickor i vår kultur framhåller som de mest påtagliga förändringarna under puberteten är mens-debuten (s k menarche), tillväxten av bröst och övriga kvinnliga kroppsformer. Könshår, hårväxt under armarna och utveckling av brösten tillhör vad vi läkare brukar kalla “sekundära könskaraktäristiska”. Ett vanligt tidsintervall från de första könsidentitetstecknen till mens-debuten är ett till ett par år.

Det finns ett nära samband mellan hormonreglerande områden som huvudsakligen är lokaliserade till hjärnan och äggstockarna. Samtidigt som äggstockarnas funktion startar, så stimuleras andra organ och hormonsystem som berör könshormonerna. Exempel på det är binjurarna som stimuleras till produktion av androgen.

Puberteten kan rent funktionellt karaktäriseras av att den hormonella balansen mellan dessa etableras. Någon gång kan dock förändringar uppkomma som påverkar hormonbalansen i så hög grad att en noggrann undersökning och uppföljning av specialist behövs.

Att din dotters ökade hårväxt kommit litet i tidigaste laget kan jag hålla med dig om. Både för din egen och för din dotters skull vill jag därför råda dig till att ta kontakt och diskutera detta med en barnläkare. Kanske kommer en del undersökningar och prover att behöva göras. Kanske vill man bara följa upp utvecklingen och för övrigt bara avvakta något år framöver. Så särskilt stor är inte tidsskillnaden mot vad som bedöms som fullständigt normalt. Många befinner sig just i den här gränszonen och generellt kan man i länder med noggrann statistik också konstatera en undan för undan sänkt ålder för menarche.

De allra flesta, såväl flickor som pojkar, upplever det känsligt att komma in i puberteten. Barn har i alla tider funderat över och kommenterat kroppsliga likheter och olikheter hos både sig själva, hos kompisarna och hos andra. Vad är normalt? Är hon eller han normal? Är jag normal? Det är precis lika jobbigt att vara sen som att vara tidig. Eller att på något annat sätt avvika från andra. Intresset för varandras utveckling och pubertet brukar dock svalna ganska fort. Och mycket snart har din dotters jämnåriga kompisar hunnit komma ikapp. Då om inte förr är hon en i “lika-varandra-gruppen”.

Scroll to Top