Jag blev sexuellt utnyttjad av min pappa, så jag har svårt med sex. Nu är det sju år sedan jag hade ett förhållande. Det är inget jag direkt saknar men ibland så skulle jag vilja ha en famn som kramar mig. Men då vill männen alltid också ha sex och det orkar jag inte. Onani tycker jag känns smutsigt. Vad är det för fel på mig? Kan jag bli frisk någon gång?
Det finns olika behandlingsformer just när det gäller ångestsyndrom. Den vanligaste metoden i Sverige idag är psykodynamisk terapi och det låter som om det är denna typ av terapi du får. I korthet går behandlingen ut på att den drabbade med stöd av terapeuten försöker förstå sin inre och yttre värld. Man analyserar olika problem som kan hänga samman med nuvarande situation och agorafobin. Tanken är att om man får större medvetenhet om sig själv, sina känslor, upplevelser och behov, så ökar man sin förmåga att förstå och därmed kunna påverka sitt liv och bli fri från sina symtom.
Kognitiv beteendeterapi (KBT) är den behandlingsform som oftast rekommenderas numera. I studier har denna behandlingsform visat sig vara verkningsfull och med ett gott och bestående resultat. Man kan beskriva behandlingsformen som en mix av kognitiva tekniker, verbala tekniker och beteendetekniker. Syftet är att skapa insikt så att patienten förstår hur bakgrunden kan påverka nuet och hur man därmed kan påverka sina tankebanor för att bli fri från ångesten. Detta är en korttidsterapi och man räknar med högst 20 besök.
Du beskriver ett trauma i din barndom då din far utnyttjade dig sexuellt. Jag förmodar att du pratat med din psykolog om detta. Troligen ser han ett samband mellan din barndoms upplevelser och din agorafobi. Dina vuxna reaktioner på kränkningen i barndomen är naturliga och normala. Du har svårt för ett sexuellt samliv och sex känns smutsigt oavsett det gäller samlag eller onani. Detta beror på att din fars handlingar skadade din inställning till ett normalt sexuellt liv.
Precis som alla andra har du behov av närhet och ömhet men du har en spärr när ömhetsbetygelserna övergår till sexuella handlingar. Du har alla möjligheter att må bättre och att kunna ha ett sexuellt samliv. Bland annat krävs det att du får rätt stöd och rätt terapi form samt att du möter en man som kan förstå dig och ge dig tid, en man som du kan känna dig absolut trygg tillsammans med.
Det finns en uppsjö av olika behandlingsmetoder och det finns även alternativa behandlare. Jag förstår att det känns viktigt för dig att komma i kontakt med en behandlare som är specialiserad på just dina problem. Det känns dock viktigt att du är öppen gentemot din terapeut och berättar om de barndomstrauma som du genomlevt. Jag föreslår att du kontaktar Sveriges Psykologförbund på tel: 08-56706400. De kan ge dig upplysningar om vilka psykologer som finns på din hemort och vilken inriktning de har. Du kan även söka information på www.psykologforbundet.se. Jag önskar dig lycka till och hoppas att du finner en behandlare som du kan samarbeta med och som kan lotsa dig rätt.