I den “stjälk” där vridningen vid torsion av en äggstock sker, löper förutom själva äggledaren även blodkärl och nerver. Ibland kan en torsion gå tillbaka av sig själv och behöver i så fall inte åtgärdas. Vid tillräckligt kraftig vridning stryps blodcirkulationen och organet dör, det vill säga går i nekros, om inte cirkulationen återställs i tid. Det här är akuta förlopp där man kanske bara har någon enstaka timme på sig att detorkvera (= vrida rätt) och rädda det drabbade organet. Detta kan inte göras på något annat sätt än via en akut operation. Diagnosen är inte helt självklar och symtomen kan likna andra akuta gynekologiska och kirurgiska tillstånd. Det gör att en drabbad äggstock sällan kan räddas utan blir skadad eller går i nekros. Vilken typ av operation gynekologen väljer beror på när i förloppet ingreppet görs.
När blodtillförseln stryps drabbas organet av akut syrebrist, akut ischemi, som ger synnerligen svåra smärtor. Smärtorna debuterar plötsligt och är så kraftiga att det inte går att hantera utan medicinsk hjälp på sjukhus. Någon risk att den kvinna som drabbas av en äggstockstorsion missar detta finns inte, det är alltså inget tillstånd man kan “gå och dra på” under en längre tid.
Den svarta missfärgning som gynekologen beskrev att din äggstock hade, berodde på att den redan gått i nekros och inte var möjlig att rädda utan måste tas bort. Att en nekrotiserad äggstock ligger kvar tillräckligt länge för att ge en infektion förekommer, med modern medicinsk teknik, knappast längre i vår del av världen. Smärtchock och kärlskador i den vridna “stjälken” som kan ge stas, bristning och blödning i buken överskuggar vida infektionsrisken.