I dag är jag väldigt öm under höger revben. Hela området känns som ett stort blåmärke på insidan. Jag har inte heller känt mig riktigt bra utan har lite svårt att äta eftersom det “kör” lite till höger och jag mår smått illa. Jag är en 52-årig kvinna som aldrig annars haft besvär med min mage.
Ett klassiskt gallstensanfall är ganska lätt att känna igen. Besvären liknar dem du beskriver, med starka koliksmärtor upptill i magen och ömhet över gallblåsan strax under högra revbensbågen. Men många gånger är symtomen mer diffusa. Då kan doktorn ta hjälp av laboratorieprover som visar om gallgångarna släpper ut mer gallfärgämne och mer enzymer än normalt och om den sjuke har tecken på inflammation i kroppen.
Ultraljud visar också om man har någon sten som täpper till. Men eftersom många människor aldrig får några anfall fastän de har stenar i gallblåsan så räcker inte alltid ultraljudet till för att ställa rätt diagnos. Doktorn är tvungen att väga in sjukhistoria och symtom, dessutom måste hon/han palpera (känna på) patientens mage. Ju mer typiskt ett gallstensanfall är, desto säkrare blir diagnosen. En titthålsoperation kan då sannolikt bota patienten för all framtid.
Magsäcken däremot undersöks bäst med en smal kikare ner genom matstrupen. Då kan doktorn se magsår, gamla ärr som ger trång nedre magmun samt om magsäcken har svårt att tömma sig. Man kan också ta prov för att påvisa magkatarr (gastrit), helicobakter-bakterier eller en tumörsjukdom. Många magkatarrer ger inte symtom och omvänt kan man ofta ha magbesvär utan att doktorn hittar någon säker orsak. Värktabletter, galla som rinner åt fel håll, stress och överaktivt immunförsvar är andra orsaker till retad magsäck. Även saltsyra som tränger upp i matstrupen kan orsaka magsmärtor liksom att somliga människor inte tål mjölmat, kaffe, lök eller mejeriprodukter.
Jag tycker att du ska låta doktorn på vårdcentralen kontrollera din mage och bedöma om en eventuell utredning bör göras. Vid gallstensbesvär brukar man må bra av att undvika fet mat, ägg och äpplen.