Hur blir jag av med mina kondylom?

Jag är en 22 årig tjej. Jag undrar hur farligt kondylom är och hur man blir av med det? Jag har rakat mig nyss och...

Jag är en 22 årig tjej. Jag undrar hur farligt kondylom är och hur man blir av med det? Jag har rakat mig nyss och nu har jag små ljusrosa prickar som är lite uppåtstående på ena blygdläppen. Till detta kan sägas att jag hade oskyddat samlag för två dagar sedan.
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

De upphöjda rosa “prickarna” som du har sett och känt på din ena blygdläpp kan mycket väl vara kondylom. Det finns både rundade, låga, jämna kondylom och litet uppstående, ojämna, spetsiga som ofta växer som i “klasar”. Bådadera liknar vårtor på händerna och går ofta att själv upptäcka i motsats till s k platta kondylom som sällan går att se direkt utan kräver läkarundersökning.

Kondylom orsakas av ett virus, papillomvirus, som smittar huvudsakligen genom sexuellt umgänge. Inkubationstiden, vilket betyder tiden från smittotillfälle till symptom, är som kortast 4-8 veckor. Men vårtor kan uppträda flera månader efter smitta och det finns människor som kan bära på smitta i åratal utan att märka av någonting alls. Idag är kondylom den vanligaste sexuellt överförbara sjukdomen i Sverige. Man räknar med att i vårt land minst hundra personer, mest ungdomar, smittas varje dygn. Det betyder 40 000 nya bärare av papillomsmitta per år i Sverige.

Hos kvinnan sitter könsvårtor som de också kallas oftast på blygdläpparna, omkring och inuti slidan samt runt analöppningen. Hos mannen växer de vanligen på förhuden, ollonet, penisskaftet, pungen och liksom hos kvinnan runt analöppningen. Kvinnorna kan vidare få kondylom på livmodertappen och männen inne i urinröret. Framför allt är det de här två senare som kan ställa till med besvär och komplikationer.

Papillomvirus och platta kondylom på livmodertappen kan ge cellförändringar som kan vara viktiga att upptäcka och åtgärda. Kondylomen i urinröret kan ge svårigheter att kissa. Både kvinnor och män kan också få klåda och sveda och ibland flytningar och småblödningar. Smärtor vid samlag kan drabba båda könen, kanske allra mest kvinnorna.

Det är viktigt att var och en som misstänker kondylom söker upp läkare för att få en säker diagnos och behandling om det behövs. För att upptäcka platta kondylom görs en vanlig gyn-undersökning oftast kompletterad med en enkel färgning. Ett eventuellt cellprov som kan behövas från livmodertappen är precis samma s k cancerprov, som rutinmässigt brukar tas vid kontroller hos barnmorskor och gynekologer.

Behandlingen beror på hur kondylomen ser ut, var de sitter och hur utbredda de är. Synliga kondylom som inte är alltför utbredda brukar i första hand behandlas med en lösning eller kräm som penslas respektive masseras på vårtorna. Många gånger går det här att sköta själv. De preparat som används, exempelvis Wartec eller Aldara, är receptbelagda och skrivs ut av behandlande läkare. Skulle det vid kontroll visa sig att inte alla vårtor försvunnit går de ofta med lokalbedövning att frysa eller bränna bort. Laserbehandling används också med gott resultat.

Behandling av kondylom kan ta lång tid. Det är inte heller sällsynt att kondylomen kommer tillbaka, och att behandlingskuren kan behöva upprepas. Mycket viktigt är här, att partnern blir undersökt och samtidigt behandlad. Viktigt är också, att använda kondom under hela den här perioden – och under hela samlaget.

I ditt fall kan det alltså vara kondylom du fått men smittotillfället måste i så fall vara tidigare. Tänk på, att den enda preventivmetod som kan förhindra smitta av kondylom och andra könssjukdomar är just kondomer.

Scroll to Top