Kan skelettet falla sönder av myelom?

Jag är en 76-årig kvinna som för ett halvår sedan fick diagnosen myelom. Undersökningarna har visat att jag har en M-komponent på 47. Jag har...

Jag är en 76-årig kvinna som för ett halvår sedan fick diagnosen myelom. Undersökningarna har visat att jag har en M-komponent på 47. Jag har mycket värk. Det började 2002 med smärtor först i höger ben, sedan i det vänstra. Det känns som tandvärk. Jag är också andfådd, hör det till bilden?

Tyvärr tycker jag att jag fått veta för lite om hur dålig jag kan bli. Kan mitt skelett falla sönder? Är det något jag måste vara uppmärksam på? Jag vill gärna få svar i tidningen för kanske det finns flera som vill veta mera om myelom.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Om man har en svår sjukdom så är det kanske oroligt att påminnas om de komplikationer som kan inträffa. Vi mår ju alla bäst av att ha en ljus syn på framtiden. Därför undviker jag i regel att skriva om elakartade sjukdomar i den här frågespalten. Men någon gång gör jag undantag.

Din åkomma “myelom” innebär att man har en tumörsjukdom i immunförsvaret. Svulstcellerna – som kallas plasmaceller – sitter utspridda i benmärgen inne i skelettet. Först märker man inte så mycket mer än att man känner sig trött. Doktorn finner att sänkan är hög, kanske över 100. Blodvärdet brukar vara lågt eftersom benmärgen bildar färre röda blodkroppar. De små tumörcellerna påskyndar nedbrytningen av ben så att man blir mer urkalkad och för skörare skelett. Särskilt kotorna i ryggen blir mer ömtåliga och kan ibland sjunka ihop om de utsätts för påfrestningar. Detta gör ordentligt ont. Kalkvärdet stiger ofta samtidigt ute i blodet och ökar på tröttheten eftersom musklerna och nerverna då blir svagare. Även immunförsvaret fungerar sämre vilket innebär att man blir känsligare för infektioner och riskerar att råka ut för lunginflammation och blodförgiftning.

Allt det här kan doktorn behandla genom förebyggande tabletter mot urkalkning av skelettet samt ev. kalksänkande medicin, och med EPO-hormon som ökar mängden röda blodkroppar. Infektioner botas med antibiotika. Extra blodtransfusioner och friskt gammaglobulin kan ibland behövas.

När myelomet ger symtom kan det balanseras genom olika kombinationer av cellgift och kortison. Om tumören trycker och ger smärtor kan den fås att krympa genom lokal strålbehandling.

Du skriver att din M-komponent är 47. Det betyder att tumörcellerna bildar för mycket felaktigt gammaglobulin och att din koncentration av gammaglobulin är 47 gram per liter blodplasma, vilket är ganska högt. Genom att mäta koncentrationen kan doktorn få en uppfattning om hur aktiv sjukdomen är och hur den svarar på behandlingen. Ifall M-komponenten blir alltför hög så tar njurarna skada på olika sätt och blodet blir tjockare och flyter trögare i de finaste blodkärlen.

Doktorn kan låta röntga ditt skelett för att se om dina smärtor är orsakade av myelomet. Doktorn har nog redan tagit prov från din benmärg för att säkerställa att du fått rätt diagnos. Din andfåddhet kan ev. förklaras av ett lågt blodvärde och av att blodet stockar sig i lungorna.

Du undrar om framtiden och hur dålig du kan bli. Ja, det kan ingen svara säkert på. Det beror delvis på om din sjukdom upptäckts tidigt och om den befinner sig i ett lugnt skede eller ej. Om tumören i immunförsvaret är mycket stillsam kallas åkomman för “gammopati” (dvs gammaglobulin sjukdom) och den kan man ibland leva med hela livet utan att må dåligt. Diagnosen “myelom” som ordagrant betyder “benmärgstumör” används av läkarna när tumören visar tecken på att växa.

Scroll to Top