Han har aldrig pengar till mat, pengarna är alltid slut innan månaden ens börjat. Sonen får mat hos farmor eller så får jag skicka med mat. Han samarbetar inte när det gäller att t ex sluta med blöjor. Hos mig har sonen varit torr ett år men varje gång han kommer från sin pappa kissar han på sig eftersom han haft blöja där. När han är där sitter min son bara och tittar på film hela dagarna då pappa finner det tråkigt att gå ut med honom.
Jag kommer inte från staden där vi bor men valde att bo kvar för att vår son skulle få umgås med sin pappa. Jag ville att han skulle träffa honom lika mycket som han träffar mig men det funkar inte. Vad ska jag göra? Pappan vägrar gå i familjerådgivning Jag har föreslagit det men han tycker jag överreagerar.
Samarbete och ömsesidigt förtroende mellan föräldrarna är en viktig nyckel för att ett växelvis boende ska fungera för ett barn. Du har investerat en hel del i att det växelvisa boendet ska fungera och har t ex valt att bo kvar i stan för att ha närhet till pojkens pappa. Om man investerar mycket i någonting och har en stark tro på att det ska fungera, då kan det ibland vara svårt att ta till sig att arrangemanget trots all möda inte känns bra.
Jag tycker att du främst ska fokusera på din son. Visar han tecken på att inte må bra? I så fall har du en stark anledning att inte nöja dig med situationen sådan som den är. Eftersom pojken vistas största delen av sin tid hos dig kan det vara dags att förändra det växelvisa boendet till boende hos dig och tidsbestämt umgänge hos sin pappa. Eftersom pojkens pappa inte tar emot honom enligt er planering kanske en förändring skulle vara positiv också för honom.
Det känns viktigt att du och din sons pappa kommer överens om hur boendet ska se ut för pojken. Dels för pojkens bästa och dels för din och pappans framtida relation. Kan ni inte enas om detta och hyser du oro för hur pojken tas om hand av sin pappa så råder jag dig att kontakta familjerätten i din kommun. I familjerätten arbetar socialsekreterare som ser till barnens bästa och som kan hjälpa er vuxna att föra en dialog kring hur problemen kan lösas.