Efter en sen och kanske för god middag fick jag en förfärlig natt där smärtorna inte släppte förrän jag kräkts upp all mat. Efter detta kändes magen öm och svullen och jag kunde inte äta på ett par dagar utan att illamåendet kom tillbaka. Ändå var jag hungrig, så någon smittsam magsjuka tror jag inte att det var.
Jag har nu börjat sätta mina ryggbesvär i samband med magen, kan det vara riktigt? Efter den besvärliga natten har magen inte varit i form, den är uppspänd och gasig och lite lös. Jag har också rapningar. Annars är jag frisk och har aldrig haft besvär med magen tidigare. Har ingen övervikt och motionerar regelbundet.
Jag undrar nu vad detta kan bero på. Vad bör jag tänka på? Numera äter jag ytterst små portioner och bara snäll mat.
Men du har förmodligen rätt, din ryggvärk kommer nog från magen. Vid åkommor i gallvägarna och bukspottkörteln så händer det i upp till 50 procent av fallen att smärtan också strålar upp i ryggen. Det beror på en “miss” i hjärnans tolkning av smärtnervernas signaler.
Vanligaste orsaken till sådan värk är sten och inflammation i gallgångarna eller bukspottkörteln. Hos äldre personer ska doktorn också tänka på att utesluta tumörsjukdom. Flödet av galla och bukspott ökar när man ätit och då gör det mer ont. Ofta kommer värken i vågor som kolikanfall så att man omöjligt kan ligga stilla. Oro i magen och ändrade avföringsvanor hör också till.
Jag rekommenderar dig att söka hjälp på vårdcentralen. Doktorn kommer att lyssna på din sjukhistoria, klämma på din mage och ta en hel rad blodprover som visar hur levern, gallgångarna och bukspottkörteln fungerar. Det finns flera sätt att kontrollera om man har gallsten eller svullen bukspottkörtel. Ultraljudsundersökning och datoriserad skiktröntgen (datortomografi) är de vanligaste.
Det är klokt av dig att äta försiktigt. Fet och stekt mat, grädde, smör, frukt, ägg och alkohol är sådant som brukar sätta fart på matsmältningen och ge besvär. Ibland räcker det att enbart tänka på mat eller att se och lukta på en läcker maträtt för att sätta igång aktiviteten i gallan och bukspottkörteln.
Gallsten är mycket vanligt, särskilt hos medelålders och äldre kvinnor. De flesta känner inte av sina stenar som ligger snällt och stilla i gallblåsan. Men om stenarna skulle rör på sig och täppa till utförsgången för galla och bukspott så utlöses symtomen. Det är de små stenarna som lättast kan flytta på sig och ställa till bekymmer. Ibland kan de vara väldigt många – fler än 50 är inte ovanligt.
Jag råder dig alltså att omgående se till att du blir ordentligt undersökt. Du bör inte vänta tills du blir akut sjuk nästa gång.