Vid körtelfeber brukar doktorn ordinera vila och febernedsättande tabletter. Om ditt tillfrisknande drar ut på tiden bör det göras en ny undersökning för att kontrollera att du inte drabbats av någon annan virusinfektion och att du inte fått något fel på blodet eller immunförsvaret.
Körtelfeber smittar genom saliv och viruset är smittsammast i början av sjukdomsperioden. I England och USA kallas åkomman “kyss-sjukan”, vilket säger lite om hur den sprids. Tiden mellan smittotillfället och insjuknandet är lång, upp till sex veckor. Man räknar med att nästan alla människor haft sjukdomen i någon form. Ungdomar får ofta symtom som liknar en akut halsfluss med halsont eller en långdragen feber med lymfkörtelsvullnad, huvudvärk och trötthet, precis som du. Ibland blir också mjälten förstorad. Barn får däremot lindriga besvär som liknar en vanlig förkylning. När man väl haft sjukdomen brukar man slippa den i fortsättningen, även om virus länge kan ligga dolda i de vita blodkropparna.
Doktorn brukar ställa rätt diagnos genom att ta blodprov som visar ifall ditt immunförsvar reagerat och bildat skydd mot det speciella körtelfeber-viruset, och om dina vita blodkroppar är retade. Genom ultraljudsundersökning går det också att se ifall din mjälte är förstorad.
I Afrika kan det här viruset någon gång orsaka en tumörsjukdom i käkarna hos små barn. Men något sådant förekommer lyckligtvis inte i vårt land. Här är sjukdomen främst en ungdomssjukdom som visserligen kan pågå några månader men som ändå läker av sig själv. Du har haft en besvärlig tid men när du läser detta har du förmodligen redan tillfrisknat även om det brukar ta ytterligare några månader innan konditionen helt återhämtat sig.