Jag har fått sarkoidos – blir jag frisk?

Jag är en 36-årig tvåbarnsmamma som skulle vilja veta lite mera om sarkoidos. För en kort tid sedan fick jag veta att jag drabbats av...

Jag är en 36-årig tvåbarnsmamma som skulle vilja veta lite mera om sarkoidos. För en kort tid sedan fick jag veta att jag drabbats av denna sjukdom. Troligen har jag haft den länge för jag har känt mig väldigt trött och knappt orkat någonting. Jag arbetar bara deltid men har ändå nästan inte klarat jobbet. Nu är jag sjukskriven.
 
Jag har också haft rethosta och till slut övertalade min man mig att göra en hälsoundersökning. Där gjorde man en lungröntgen som visade på förändringar i lungorna. Doktorn tog flera prov och jag fick veta att jag hade fått sarkoidos.
 
Varken min man eller jag har hört talas om denna sjukdom förut. Vad beror den på? Kan jag ha smittat mina barn (14 och 12 år)? Jag har fått medicinen Prednisolon och tar sex tabletter om dagen men jag känner mig fortfarande dålig. Kommer jag att bli frisk?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Ett lugnande besked och en tröst kan jag ge dig direkt. Din sarkoidos smittar inte. Det är en gåtfull sjukdom som faktiskt inte är helt ovanlig. Bort mot tusen svenskar insjuknar varje år. Många olika organ i kroppen kan drabbas men vanligen blir man som du sjuk i lungorna och i de intill liggande lymfkörtlarna. Den sjuke får då en inflammation som kan leda till trötthet, hosta, hög sänka och sjukdomskänsla.
 
Oftast är det just lungröntgen som gör att doktorn misstänker den här sjukdomen. Lymfkörtlarna vid luftrören nere i bröstet svullnar upp och inflammationen breder ut sig fläckvis i båda lungorna. De vita blodkropparna reagerar på ett typiskt sätt vid sarkoidos som gör att doktorn direkt kan ställa rätt diagnos genom att undersöka vävnadsprov i mikroskop.
 
Om huden drabbas kan man få knölros på skenbenen och ömmande bulnader. Andra gånger får man rödbruna knottror i skinnet. Även ögonen är känsliga för sarkoidos och kan råka ut för långvarig inflammation med dimsyn.
 
Alla får inte sjukdomen lika mycket och symtomen varierar beroende på vilka organ som är sjuka. Sarkoidos kan vara akut, självläkande eller kronisk under många år. Vid kraftig inflammation brukar doktorn ordinera kortison för att minska risken för ärrbildning och skrumpning. Det är sådana tabletter som du nu har fått.
 
Det märkliga är att forskarna fortfarande inte vet vad som egentligen sätter igång inflammationen vid sarkoidos. Man har länge sökt efter någon bakterie eller annan mikroorganism, men det är fortfarande gåtfullt. Och som sagt, åkomman smittar inte. Sjukdomen är ganska vanlig i Skandinavien och Västeuropa och i vissa delar av Nordamerika, men den förekommer sällan i Kina och andra världsdelar.
 
Det är ovanligt att sarkoidos leder till svåra skador och sjukdomen har en ganska stor benägenhet att självläka. Så ge inte upp hoppet. Det kan vara klokt att regelbundet kontrollera kalkvärdet i blodet så att det inte stiger för högt. Sarkoidos kan nämligen bilda D-vitamin så att man blir förgiftad och suger upp extra mycket kalk från maten. För hög kalkhalt ger både fysisk och psykisk trötthet.
Scroll to Top