Ska jag behöva betala alla utgifter för barnen?

Jag och mina tonårsbarns pappa separerade för några år sedan. Barnen bor växelvis varannan vecka hos mig och hos pappan. Problemet är det ekonomiska. Pappan...

Jag och mina tonårsbarns pappa separerade för några år sedan. Barnen bor växelvis varannan vecka hos mig och hos pappan. Problemet är det ekonomiska. Pappan anser att det är jag som ska betala alla utgifter för barnen eftersom jag får barnbidragen utbetalda till mig. Han vägrar att betala något överhuvudtaget.
 
Jag har inga andra bidrag förutom barnbidraget men det räcker inte till alla barnens utgifter, till exempel reparationer av cyklar och mopeder, försäkringar, nya glasögon, mediciner och månadspengar. Samt alla kläder! När jag tar upp detta med honom blir han bara arg och tycker att vi ska dela på barnbidraget. Hur ska jag göra? Ska jag fortsätta att betala allt och själv leva på existensminimum? Vi jobbar båda heltid men jag har dyrare hyra och tjänar mindre.
Familjerådgivare Ingrid Winterhof svarar:

Grunden för att ett växelvis boende ska fungera bra är att föräldrarna har kommunikation och samarbetsförmåga sinsemellan. När det gäller betalningsansvar vid växelvis boende är det vanligt att problem tillstöter. Det bästa är naturligtvis om föräldrarna tillsammans gör upp om vad som är rimligt när det gäller barnens behov. Ibland kan det vara så, att en förälder anser att barnet ska ha märkeskläder medan  den andre anser att det duger gott med kläder från H&M.  En förälder kan anse att barnet ska ha ny cykel medan andra föräldern tycker att det går lika bra med en begagnad.
 
Den förälder som förespråkar billighetsvarianten är inte alltid villig att dela kostnaderna för de dyrare alternativen. I sådana här fall handlar det mer om åsikter som går isär än om reda pengar och det krävs att föräldrarna har förmåga att sätta sig ner och ta en diskussion där de förhoppningsvis kan mötas på halva vägen.
 
Vid ett växelvis boende har båda föräldrarna ekonomiskt ansvar. I ert fall handlar det om tonårsbarn som kan vara ekonomiskt krävande och det är viktigt att även barn i den åldern inser var föräldrarnas ekonomiska gräns går. Det är vanligt att tonårsbarn själva måste förtjäna extra pengar om de önskar sig någonting extravagant.
 
Är fallet så, att en av föräldrarna tjänar betydligt mer än den andre, så kan den förälder som tjänar mest bli skyldig att betala en större del av barnens omkostnader. En domstol kan i vissa fall döma den förälder som tjänar mest att även betala ut retroaktivt underhåll för upp till tre år tillbaka i tiden.
 
Det är alltså ingen självklarhet att barnens utgifter delas lika mellan föräldrarna oavsett deras inkomst. För att få klarhet i vad som gäller i ditt fall kan du vända dig till en jurist. En möjlighet är att fadern själv vänder sig till en jurist för att få veta om och i så fall hur mycket mer han ska bidra med när det gäller omkostnader. När han fått denna information är han kanske positiv till att göra upp en ekonomisk planering tillsammans med dig.
Scroll to Top