Ökar radon risken för cancer?

Jag skulle vilja ställa en enkel fråga: Om det finns radon i ett hus, ökar det cancerrisken för människor? Doktor Helge Löfberg svarar: Radon är...

Jag skulle vilja ställa en enkel fråga: Om det finns radon i ett hus, ökar det cancerrisken för människor?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Radon är en radioaktiv gas som mest finns djupt nere i berggrunden. Denna gas ingår i en familj av radioaktiva ämnen som kallas “radon-döttrar”. De här ämnena förekommer i liten mängd i miljön runt omkring oss och bildar den naturliga bakgrundsstrålningen som vi människor levt med i alla tider.
 
Men ibland ansamlas för mycket radon. Det kan ske i gruvor men också i hus som har läckor i grunden och släpper in markens naturliga radon. Det gäller särskilt när husen inte ventileras och vädras ordentligt. En annan radonkälla är blå lättbetong som användes vid många husbyggen i Sverige mellan 1930 och 1975. Den blå lättbetongen, som framställdes av radonhaltigt skiffer, används inte längre och är förbjuden. Fast husen finns kvar.
 
Om man under många år andas in dammig luft med hög halt av radon så kan de fina luftrören i lungorna skadas av den radioaktiva strålningen. Det är inget som märks omedelbart, utan först efter flera decennier. Såväl forskare på Karolinska Institutet i Stockholm som vid Strålskydds Institutet har räknat ut att 400-500 personer i Sverige drabbas av lungcancer varje år på grund av radon.
 
Så svaret på din fråga blir ja. Risken att få lungcancer ökar om man bor i ett radonhus. Det är rökarna som råkar värst ut. 7 av 8 som får cancer av radon är nämligen också cigarettrökare.
 
Riksdagen bestämde 2002 att alla dagis, skolor och ungdomslokaler i Sverige ska ha godkänd låg radonkoncentration i luften år 2010. Och såväl stora bostadshus som småhus och villor ska vara godkända år 2020. Högsta gränsen för godkänd strålning ligger på 200 Bq per kubikmeter luft (Bq betyder Becquerel och anger det radioaktiva sönderfallet varje sekund. Becquerel var en fransk fysiker som fick Nobelpriset. Namnet uttalas “bekréll”.)
 
Kommunernas miljönämnder hjälper till med att mäta radon och dit kan man vända sig med sina frågor. Mätningen sker med hjälp av små dosor som man placerar i källaren i sitt hus. Om man råkar ha ett för högt värde så finns det möjlighet att genom sanering och fläktar leda bort radonet så att man kan bo riskfritt.
 
Eftersom lungcancer är en ohygglig, livshotande sjukdom som blir allt vanligare inte minst hos kvinnor så är det bra att politikerna har vaknat och försöker lagstifta så att vi får en sundare boendemiljö. Men – och det får vi inte glömma! – den överlägset största risken att få lungcancer finns ändå hos cigarettrökarna. Så länge våra ungdomar lockas att röka av sina idoler och förebilder genom indirekt rökpropaganda i TV-serier, på film och video/dvd så kommer lungcancer att döda nära 3000 människor i Sverige varje år. Att röka är alltså 7 gånger farligare än att bo i radonhus. Dessutom råkar man som rökare ofta ut för KOL och kronisk bronkit samt hjärtinfarkt och proppar i hjärtats kranskärl, arterioskleros i benen och cancer i struphuvud och mun. Så mitt råd är: Sänk gärna radonhalten i inomhusluften. Men framför allt, hjälp ungdomar att sluta röka innan det är för sent.
Scroll to Top