Jag är en kvinna på 48 år. Jag har fött tre barn och har alltid använt spiral, vilket har fungerat bra. Nu är det så att jag helt plötsligt har fått mellanblödningar som varar lika länge som mensen men är klarare till färgen. Det är ungefär som ett sår som blöder.
 
Jag har inga så kallade klimakteriekänningar om det nu skulle vara frågan om det. För övrigt kommer mensen lika regelbundet som tidigare. Är detta ett vanligt fenomen i min ålder? Eller ska jag söka läkare?
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Svaret på båda dina frågor är ja! Extra blödningar, inte minst i 45-års åldern, är vanliga. Vid mellanblödningar, långblödningar, samlagsblödningar och vid all typ av mindre blödningar före, efter och mellan menstruationerna plus vid övriga nytillkomna blödningsrubbningar, så är det viktigt att få veta vad det handlar om.

För detta behövs i första hand en noggrann bedömning av symptomen samt en gyn-undersökning. Oftast kompletteras den med en ultraljudsundersökning som bland annat ger möjlighet att bedöma hur det ser ut inne livmodern. En sådan undersökning görs direkt på mottagningen och sker genom att en liten rundad stav förs in i slidan. Ungefär som vid ekolod av havsbotten kan den information man får omvandlas till en bild på en dataskärm.
 
Det finns många anledningar till att blödningar från slidan avviker från ett normalt mönster. Ett flertal av dem är åldersberoende. I samband med mens-debuten är den allra vanligaste orsaken att könshormonerna ännu inte kommit i balans. Det innebär att deras normala effekt på ägglossningar och en månatlig uppbyggnad och nedbrytning av livmoderslemhinnan ännu inte heller hunnit etableras. Samma obalans uppstår också ofta under den period i livet när menstruationerna upphör. Även då är det ett av de vanligaste skälen till blödningstrassel.
 
Under vår fertila period dominerar blödningar på grund av infektioner i livmoder, äggledare och äggstockar (inte minst klamydia och gonorré), blödningar som beror på graviditetskomplikationer samt på polyper och muskelknutor (myom) i livmodern. Endometrios som engagerar äggstockarna är en annan blödningsanledning. Liksom beträffande myom ökar frekvensen av de besvären åren före menopaus (dvs då menstruationerna upphört helt).
 
Den viktigaste anledningen till gynekologkontakt vid blödningstrassel är dock att i tid fånga upp orsaker av en mera allvarlig art. Särskilt kan det i yngre åldrar handla om sådana cellförändringar i livmoderhalsen som inte är helt godartade. Och från åren strax före och framför allt efter menopaus kan det gälla även motsvarande förändringar i livmoderkroppen. De här typerna av cellförändringar signalerar tidigt med blödningar och vid tidig upptäckt och behandling har de en mycket god prognos. Vilket innebär att de allra flesta blir helt friska igen.
 
För din del tror jag inte alls att det handlar om något allvarligt. Din beskrivning av blödningarna tolkar jag som överensstämmande med en rubbning av hormonell art. Dina menstruationer kommer normalt och regelbundet. Mellanblödningarna verkar vara återkommande och likartade varje månad. Vad som nu vore bra att veta är exakt vid vilken cykeldag, dvs vid vilken dag räknat från första mensdagen som dina mellanblödningar startar, och även hur många dagar det sedan är från första mellanblödningsdagen till första dagen av din nästa mens. Skulle den senare perioden vara 14 dagar och du inte har några övriga mellanblödningar, stämmer det väl med att dina blödningar är s k ovulationsblödningar (dvs blödningar vid ägglossning). Att ovulationsblödningar, liksom för övrigt ofta också ovulationssmärtor med eller utan blödningar, plötsligt startar i 40-årsåldern är inte alls ovanligt. Orsaken till varför det kan bli så tycks däremot fortfarande inte vara helt klar.
 
Även om dina mellanblödningar skulle stämma med ägglossning, tycker jag att du ska beställa tid hos en gynekolog. Anteckna under väntetiden både dina mensdagar och dina mellanblödningsdagar. Vid besvär kan smärtlindring av samma slag som vid menssmärtor hjälpa. Blödningshämmande preparat, såsom t ex Cyklokapron, kan liksom vid riklig mens minska blödningsmängden och tabletter innehållande gulkroppshormon kan ibland ha viss effekt. Sannolikt kan du också få en mindre blödningsmängd om du byter ut din spiral mot en hormonspiral eller något annat preventivmedel.