Vilka symtom ger svamp i linsvätskan?

Jag har läst larmrapporter om att linsvätskan ReNu kan orsaka svampinfektionen Fusarium keratitis i ögonen. Nu undrar jag: Vilka symtom ger infektionen? Vad finns det...

Jag har läst larmrapporter om att linsvätskan ReNu kan orsaka svampinfektionen Fusarium keratitis i ögonen. Nu undrar jag: Vilka symtom ger infektionen? Vad finns det för behandlingsmöjligheter?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Det är många yngre människor som väljer att använda kontaktlinser i stället för glasögon. Linser är mer praktiska när man sportar och kan vara skönt att bära i festliga sammanhang. Vanligast är bruket av linser hos kvinnor.

Senaste månaderna har det i TV och tidningar varnats för risken att få sår och svampinfektioner på hornhinnan i ögat av linsvätskan ReNu som tillverkas av ett företag som heter Bausch & Lomb. Först drogs medlet in och slutade att säljas i Hongkong och Singapore, sedan i USA. Smittämnet har varit just den trådsvamp du nämner, Fusarium, som normalt finns i jord och på växter. Svampen trivs bäst när det är varmt. Därför är sjukdomen lyckligtvis inte så vanlig på våra breddgrader. I en noggrann amerikansk undersökning fann man att av 28 svampdrabbade patienter hade 26 använt just den här sköljvätskan till sina kontaktlinser. Svampen smittar däremot inte från människa till människa.
Du undrar vilka symtom man får vid keratit, som är detsamma som hornhinneinflammation. Jo, man får ont framtill i ögat, som blir rött och tårar sig. Ofta är man också ljuskänslig och synen blir grumlig. Om man ser på ett sjukt öga framifrån så är pupillen inte längre blank, mörk och rund utan vitgrumlig och ojämn. Vid svampinfektion kommer symtomen långsamt under flera dagar.
Normalt skyddas hornhinnan genom att man blinkar och att tårvätskan flödar. Tårar innehåller bakterie-, virus- och svampdödande ämnen. Men om kontaktlinsen är smutsig och skaver sönder hornhinnan, eller om linsvätskan kanske är förorenad så ökar risken för inflammation. Därför är det viktigt att använda fräsch linsvätska och att sköta rengöringen av sina linser på ett godkänt sätt. Om man vill vara extra säker kan man alltid ta av linserna på natten.
Förutom linsbärare är det människor med brist i immunförsvaret som drabbas av svamp, t ex patienter med cellgiftbehandling och elakartade blodsjukdomar eller personer som blivit transplanterade och fått ett nytt organ. Bästa behandlingen är förebyggande, dvs att linserna sköts mycket noggrant. Om man ändå skulle drabbas av hornhinneinflammation så ställer ögonläkaren diagnos genom att ta svampprover. Det finns speciella svampläkemedel som heter Natamycin och Amfotericin B. Dessa duger i de flesta fall mot Fusarium-svampen. Men de här medicinerna kan man inte köpa receptfritt på apoteket och inte heller lätt få på recept. Nej, det krävs särskild licens av doktorn som dessutom bör ha egen erfarenhet av att behandla den sortens svamp.
Om en hornhinna blir svårt grumlig och ärrig så finns alltid möjlighet att byta ut den skadade delen genom en hornhinnetransplantation. Men först måste infektionen vara helt färdigbehandlad. Det är mycket sällsynt att ögat går förlorat och blir helt blint.
I USA har det redan börjat dyka upp advokater som erbjuder sina tjänster till de drabbade ögonpatienterna. Juristerna där ämnar stämma tillverkaren av linsvätskan och kräva stora skadestånd.

Scroll to Top