Kan det vara kärlkramp som orsakar smärtan?

Jag är en kvinna som nyss fyllt 40 år. Sedan två år tillbaka har jag haft ont av att då och då få kramp i...

Jag är en kvinna som nyss fyllt 40 år. Sedan två år tillbaka har jag haft ont av att då och då få kramp i halsen. Det känns som om någon tar stryptag på mig. Ibland men inte alltid får jag också bortdomningar i min vänstra arm och det liksom sticker i den. Jag har sökt för detta då jag trodde att det var något fel på sköldkörteln eller KOL och kronisk bronkit. Men det var det inte. Det kan tilläggas att jag är måttlig rökare och inte särskilt fysiskt aktiv.
 
Jag har hjärt- och kärlsjukdomar i släkten. Min pappa fick sin första hjärtinfarkt när han var 42 år. Mamma har kärlkramp och mormor dog i hjärnblödning. Kan jag också ha kärlkramp?
Doktor Helge Löfberg svarar:

En tryckande smärta, ett band som stramar och drar åt hårt mitt i bröstet så att man tappar andan. Det är den klassiska beskrivningen på kärlkramp. Symtomen uppträder när hjärtats muskler inte får tillräckligt med syrerikt blod för att orka arbeta. Men blodflödet i hjärtats kranskärl är inte helt strypt och den drabbade får inte hjärtinfarkt. Efter 10 minuters vila viker smärtorna och man känner sig normal igen. Ibland strålar smärtan ut i vänster arm eller uppåt halsen, så som du beskriver. Men i regel gör det mest ont rakt innanför bröstbenet.
 
Kärlkramp utlöses av fysisk eller psykisk påfrestning när hjärtat får arbeta mera. Det som inte stämmer i din berättelse är att du bara är 40 år och att du är kvinna. Tjejer i din ålder brukar inte få problem med åderförkalkning eftersom det kvinnliga hormonet östrogen skyddar blodkärlen.
 
För att få klarhet i om du har kärlkramp eller ej, så behövs en läkarundersökning som utesluter andra orsaker till ont i bröstet samt eventuellt ett EKG som tages medan du anstränger dig på en testcykel. Om du då känner bröst- eller halssmärtor och får typiska EKG-förändringar så är diagnosen säker. Ett annat kännetecken är att smärtorna omedelbart släpper om du får en nitroglycerintablett under tungan.
 
Kärlkramp, som på läkarspråk kallas “angina pectoris” (krampsmärta i bröstet), behandlas med nitroglycerin samt med hjärtmediciner som antingen blockerar adrenalin (betablockerare) eller löser spänningen i de små blodkärlens väggar (motverkar kalkflödet i cellerna). Ännu viktigare är att leva och äta sunt med daglig lagom motion och att SLUTA RÖKA. Alla andra medicinska åtgärder är mer eller mindre meningslösa om man inte lyckas med ett rökstopp. Eventuella bidragande sjukdomar som högt blodtryck, förstadium till diabetes, höga blodfetter samt kraftig övervikt bör också behandlas.
 
Nyligen har man funnit att kvinnor ibland kan ha en annan variant av kärlkramp i de allra minsta kärlen i hjärtmuskeln. Då är felet inte längre vanlig åderförkalkning med tjocka avlagringar i kärlväggarna. I stället är det en bristande förmåga hos de allra minsta kärlen att vidga sig när hjärtat anstränger sig och behöver mera syrerikt blod. Normalt ska de minsta blodkärlen kunna vidga sig och släppa fram 4-5 gånger mer blod. Men ibland fungerar det inte och patienten får kärlkrampssmärtor. Den här formen av kärlkramp kallas småkärls-angina (micro vascular angina). Den är inte lika farlig som vanlig kärlkramp. De stora kranskärlen är öppna och ser normala ut på kärlröntgen.
 
Men det är mycket möjligt att du inte alls har någon kranskärlssjukdom. Bröstont kan t ex orsakas av reflux av sur magsaft upp i matstrupen som ger inflammation och halsbränna. Ömma muskelfästen, benhinnor och leder i bröstkorgen samt halskotor och diskar som trycker på nervrötterna kan ge förvillande lika symtom. Även sjukdomar i de andra organen inne i bröstet (lungor, blodkärl, lungsäck och hjärtsäck) samt proppar i lungorna kan ge besvär som är svårtolkade.
 
Det finns förmodligen flera i dag okända åkommor som ännu inte har upptäckts men som ger symtom som liknar kärlkramp. Ibland förvärras besvären av ångest och stress och en del läkare kallar då tillståndet stressutlöst hjärtneuros.
 
Med tanke på att du har hjärtsjukdomar i ung ålder i släkten går det inte att helt nonchalera dina symtom. Jag rekommenderar dig därför en kontroll hos doktorn på vårdcentralen.
Scroll to Top