Kan hypnos hjälpa mot depression?

Våren 2003 gick min vuxne son “i väggen”, som det kallas och fick en depression. Efter detta har han ännu inte blivit bra. Han äter...

Våren 2003 gick min vuxne son “i väggen”, som det kallas och fick en depression. Efter detta har han ännu inte blivit bra. Han äter lugnande mediciner och sömntabletter, men det verkar inte hjälpa. Han har ångest, rädsla och tvångstankar och mår otroligt dåligt. Han försöker gå till sitt arbete någon timme varje dag, men det är svårt. Finns det något man kan göra? Kan det vara värt att försöka med hypnos och i så fall, var kan man hitta en seriös person som kan utföra detta? Snälla, hjälp mig och ge mig ett svar!
Doktor Helge Löfberg svarar:

Depression och ångest kan behandlas på flera olika sätt. Sannolikt har din son fått en medicin som höjer hjärnans aktivitet, eftersom hjärnan går på lågvarv när man är djupt nedstämd. Ofta är det nervhormonet serotonin man har brist på. Men hjärnan är mycket komplex, så vi läkare förstår bara en bråkdel av hur den fungerar och vad som kan gå fel.
 
Det finns flera olika typer av tabletter mot depression som fungerar på lite olika sätt. Gemensamt för dem är att man börjar med en liten dos som successivt höjs och att man kan uppleva biverkningar i början av behandlingen. När man väl kommit upp i doserna och vant sig vid tabletterna så mår man bättre och brukar fortsätta att ta dem i många månader eller under flera år.
 
Om den sjuke är akut dålig och riskerar att ta sitt liv är det bäst att hon/han blir inlagd och övervakad på en psykiatrisk klinik. En riktigt djup depression kan ofta snabbt hävas genom att ge hjärnan el-behandling under narkos. Detta kallas ibland “elchock” vilket låter våldsamt. Men det är faktiskt den lindrigaste, snabbaste och mest effektiva boten när den sjuke är helt förlamad av en djup nedstämdhet.
 
Du undrar om hypnos kan hjälpa vid depression. Ja, men jag skulle först vilja vidga din fråga och svara att psykoterapi i alla dess olika former är ett verksamt och ofta värdefullt medel vid psykiska besvär. Psykoterapi (samtalsbehandling) syftar till att stärka den sjukes förmåga att hitta sina svaga sidor och att hantera dem så att hon/han får ökat självförtroende och kan leva ett bättre liv. En ofta använd form av sådan depressionsbehandling har fått det något besvärliga namnet “kognitiv beteendeterapi”. Då får man lära sig att vara glad och ta tillvara på de positiva sidorna i tillvaron, även om man egentligen har det ganska besvärligt. Ordet kognitiv står för de högre mänskliga själsegenskaperna (tänkande, kunskap, minne och igenkännande). Man ska alltså lära sig förstå sina brister och sedan styra sitt beteende, sina känslor och handlingar så att man arbetar sig igenom sina svårigheter och upplever livet så ljust som möjligt.
 
Hypnos är en speciell form av behandling då man försöker koncentrera sitt medvetande och få djupkontakt med sitt allra innersta väsen för att hitta dolda problem. Hypnos är en kraftfull metod som påverkar många människor starkt. Samma förändring av medvetandet ses också vid yoga och meditation. Men hypnos kan missbrukas och göra mer skada än nytta. Därför bör man anlita en välutbildad, godkänd och legitimerad psykoterapeut (så kallas den som ger psykoterapi) som känner ansvar för sin patient och följer lagar och etiska regler. Du finner legitimerade psykologer och psykoterapeuter på Gula sidorna i telefonkatalogen. En nackdel är att sjukvården inte alltid vill betala och att patienten ibland själv får stå för kostnaderna för psykoterapi.
 
Jag förstår din oro, och hoppas att svårmodet snart ska vika hos din son så att han blir fri från sin depression och ångest. Du utgör ett värdefullt stöd för honom när du engagerar dig, försöker hjälpa och gripa in i krissituationer. Vi känner för dig vilket kanske kan vara en liten tröst under din svåra tid som orolig mor.
Scroll to Top