Jag är trött på min svullna och långsamma mage!

Jag är en kvinna på 44 år. I flera år har jag haft besvär med att magen “stannar” av och maten verkar bara ligga i...

Jag är en kvinna på 44 år. I flera år har jag haft besvär med att magen “stannar” av och maten verkar bara ligga i magsäcken och jäsa. Under dessa perioder så känner jag mig slö och trött, och jag får mängder med finnar.
 Jag har genomgått en rektoskopi. Det såg bra ut i tjocktarmen men det är ju inte där som jag känner att problemet sitter, vilket jag också försökt att förklara för läkarna. Jag är innerligt trött på min svullna, långsamma mage.

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Den beskrivning du ger av dina besvär, liknar i hög grad det tillstånd som vi vanligen brukar kalla “hård i magen”, “trög mage”, “förstoppning” eller på latin obstipation. Men ditt uttryck “långsam mage” skulle egentligen kunna stämma ännu bättre och uttrycka tydligare vad det handlar om. Andra tänkbara förklaringar, t ex gallbesvär eller lite nedsatt ämnesomsättning, stämmer sämre med dina förstoppningsbesvär.
 Avföringsvanorna varierar från person till person. Några kan ha avföring 2-3 gånger per dag, medan andra tömmer tarmen bara varannan eller var tredje dag utan att ha några obehag. Förstoppning talar man om ifall det går mer än 3-4 dagar mellan tarmtömningarna samtidigt som man upplever uppspändhet i buken, allmänt obehag eller buksmärtor som kan vara både ihållande och intermittenta (dvs smärtor som kommer och går).
 Den beskrivning som du ger av dina besvär är också i övrigt typisk. Samtidigt som passagen i tarmen är långsammare bildas det rikligt med gaser. Buken blir stor och känns uppsvälld och spänd och det kan höras precis som en trumma när du slår på den. Du känner dig trött, slö och mår inte så bra. Men det handlar med största sannolikhet om tarmen och inte om magsäcken, som du tycker att det känns. Om det varit så skulle du troligen haft bekymmer med frekventa rapningar, varit illamående, haft halsbränna, kräkts och haft svårt få i dig någon mat.
 Tjocktarmen går från höger ljumskregion upp mot levern under revbensbågen på höger sida, sedan tvärs över övre delen av buken och ner till vänster ljumske, varifrån en slingrig sista del når ner till ändtarmen. Tarmbesvär kan därför upplevas som om de sitter i magsäcken.
 Orsaker till förstoppning, som är en av västvärldens vanligaste åkommor, kan vara att passagen av tarminnehållet i tjocktarmen är förlångsammad, att det finns ett hinder eller att själva tarmtömningsmotoriken inte fungerar normalt. I vårt land räknar vi med att mer än en halv miljon människor nästan ständigt har den här typen av besvär. Vanliga anledningar till förlångsammad passage är för litet motion, för litet fibrer i maten, för litet vätskeintag samt oregelbundna toalettrutiner och långvarigt undertryckande av behovet av att tömma tarmen. Även psykiska orsaker som oro och stress kan spela roll liksom miljöbyte, resor etc. En anledning kan vara organiska sjukdomar i tarmen, och det finns också angivet som biverkan till vissa läkemedel.
 Smärtorna och obehagen tillsammans med en hel del oro har inneburit att det blivit en av de vanligaste orsakerna till läkarbesök. Det kan var både allmänläkare, kirurger, gynekologer och andra läkare som patienter med liknande besvär som dina vänder sig till. Framför allt är det intermittenta smärtor och uppspändhet nedtill i buken som föranleder de inte alls ovanliga gynekologkontakterna. Det finns en del gynekologiska åkommor som kan ge förstoppningsliknande symtom. Exempelvis kan det uppträda vid äggstockscystor, sammanväxningar eller andra förändringar i äggstockarna som en följd av endometrios, infektioner etc.
 Vad du i första hand bör pröva för att se om dina besvär kan stämma med förstoppning är att försöka med mer fiberrik kost, mer motion och mer vätska. Drick minst 1liter per dag! Du kan få gratis broschyrer med bra allmänna råd på apotek och läkar- och distriktssköterskemottagningar.
 Det finns bra receptfria preparat mot förstoppning. Det som i första hand bör användas är s k bulkmedel, vilka på samma sätt som fibrer stimulerar tarmen på ett naturligt sätt och gör att konsistensen på avföringen blir normal. Mikrolavemang, som du också kan köpa receptfritt på apoteket, är en annan skonsam metod till “självhjälp”. Det mjukar upp tarminnehållet utan att påverka kroppen för övrigt. Andra typer av laxermedel bör helst bara användas under kortare perioder eftersom de bl a är vanebildande för tarmen.
 Förstoppning är oftast helt ofarlig. Du har haft besvär som, efter vad jag kan förstå, varit ungefär likadana under flera år. Jag tycker att du ska gå tillbaka till din husläkare om besvären inte ger med sig så att du kan hjälp med rätt behandling och äntligen kan må litet bättre. Någon oro behöver du däremot knappast ha.
 Däremot är plötsligt förändrade avföringsvanor med exempelvis omväxlande förstoppning och diarré samt slem och blod med avföringen ett observandum. Vid den typen av problem bör läkarbesök ske snarast för att utesluta nyuppkomna förändringar som kan behöva åtgärdas.

Scroll to Top