Hur kan jag bli av med mina födelsemärken?

Jag är en 46-årig kvinna som är orolig för mina så kallade födelsemärken. Jag har väldigt många, bl a i armhålan och på halsen. Några...

Jag är en 46-årig kvinna som är orolig för mina så kallade födelsemärken. Jag har väldigt många, bl a i armhålan och på halsen. Några av dem liksom “putar ut”. Finns det någon salva som hjälper till att torka ut dem? Eller måste de skäras eller klippas bort? Varför har jag fått dem och hur pass farliga kan de vara?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Så gott som alla människor har några prickar eller födelsemärken i sin hud. Dessa ökar i antal med åldern. Benägenheten att få dem kan gå i arv. Så om du har extra många födelsemärken, eller “nevi” som läkarna kallar dem, har nog dina föräldrar haft samma besvär. Siffran 20 har nämnts för att ange det genomsnittliga antalet nevi hos en äldre person i Sverige, men det varierar väldigt.
 
Vanligen är födelsemärken mest ett kosmetiskt problem. Men om de är stora och starkt missprydande eller skadas vid rakning bör de tas bort. Likaså om de sitter i vägen för bh-band, skärp och klockarmband så att de därför lätt blir skavda. Borttagningen görs under lokalbedövning. Någon salva som trollar bort märkena finns inte. Om de sitter känsligt till eller är mycket stora finns det plastikkirurgiskt kunniga läkare som är skickliga på att “svänga över” frisk hud för att täcka såret så att det inte syns något fult ärr efteråt.
 
Men alla hudförändringar är inte vanliga födelsemärken. Därför bör man visa upp dem för en doktor om de ser misstänkta ut. Varningssignalerna för fara är om ett födelsemärke är helt nytillkommet eller växer fort. Samma gäller om det ändrar färg och blir mörkare eller är sårigt och inte vill läka. Läkarna skär då bort det med lite större marginal och skickar provet till ett laboratorium för att få säker diagnos. Ofta är det en godartad, beskedlig förändring. Men någon gång är det början till en tumör eller rent av en cancer. Den mest elakartade hudcancern kallas melanom och kommer från pigmentbildande nevus-celler som fått fel i sin arvsmassa (mutation). Normalt ska sådana fel rättas till automatiskt av kroppen, men när reparationen inte riktigt fungerar ökar risken att en tumör bildas.
 
Det finns emellertid många olika sorters hudförändringar, både snälla och lite allvarliga. Därför går det inte, och är inte heller godtagbart, att doktorn ställer diagnos per brev eller telefon utan att själv ha sett och undersökt patienten. I tveksamma fall bör det alltid tas prov för mikroskopisk granskning. Generellt kan sägas att en åldrad hud som har utsatts för mycket sol också har lättare att utveckla tumörer. Speciellt känsliga är människor som solat väldigt mycket och som är ljushyade och blonda eller rödhåriga, eftersom de ofta har svårt att bilda egen skyddande solbränna.
 
Jag uppmanar dig att söka hjälp på din vårdcentral där läkaren kan ge råd och eventuellt ta bort några av dina mest besvärande hudförändringar. Lycka till!

Scroll to Top