Varför har pappa fått polyper i urinblåsan?

Min pappa, som är 63 år, har fått polyper i urinblåsan. Först trodde doktorn att det var fel på prostatan men efter undersökning på lasarettet...

Min pappa, som är 63 år, har fått polyper i urinblåsan. Först trodde doktorn att det var fel på prostatan men efter undersökning på lasarettet kom beskedet att det var polyper. Pappa blev opererad men är nu hemma igen och mår bra. Efter några månader ska han tillbaka för en ny kontroll.

Vi i familjen skulle gärna vilja veta mer om polyper. Hur farliga är de? Är det cancer? Doktorn svarade undvikande när vi frågade. Varför har pappa fått polyper? Och hur bör han leva för att de inte ska återkomma? Tacksam för svar.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Polyper, eller papillom som läkarna ofta kallar dem, är smala, tunna tumörer som ser ut som ruskor av sjögräs. De är absolut vanligast i urinblåsan men förekommer också uppe i njurarnas bäcken, i urinledarna på väg ner från njurarna eller i urinröret ut från blåsan. Symtomen är att urinen blir röd av blod och/eller att man får trängningar och känner sig kissnödig.

Om papillomen upptäcks i tid och opereras bort är de inte så farliga. Operationen sker genom en smal kikare som förs in i urinröret. Instrumentet kan liknas vid en tunn osthyvel som skivar av roten till papillomet. Behandlingen utförs ofta med ryggbedövning och brukar inte upplevas som påfrestande av patienten.

Problemet med papillom är att de inte sällan återkommer, men då ofta på något nytt ställe i urinblåsan eller någon annanstans i urinvägarna. Ungefär som svamparna i skogen, de dyker ju också ofta upp på nya ställen. Papillomen räknas som cancer, men de uppför sig mycket beskedligt bara man håller kontroll på dem. Till en början får patienten komma på återbesök var tredje månad, sedan varje halvår och till slut en gång om året. Undersökningen kan ibland kompletteras med kontraströntgen eller med mikroskopering av celler i urinen.

Tumörsjukdomar i urinblåsan kan någon gång bete sig på helt andra sätt. Ibland sitter cancern enbart i slemhinnan. Dessa fall kan botas genom att man sköljer urinblåsans insida med ofarligt tuberkulosvaccin. Immunförsvaret brukar då reagera mot vaccinet med en våldsam inflammation som stöter bort hela slemhinnan. Därefter får blåsan chans att bilda ny, frisk slemhinna utan tumör.

Om cancern spridit sig djupt in i urinblåsans vägg finns det i dag möjlighet att operera bort hela blåsan och ersätta den med en bit tarm som får ta över rollen som reservblåsa. Detta låter nog komplicerat, och är det onekligen också. Men det fungerar och det är huvudsaken.

Papillom uppstår när urinen innehåller mycket cancerbildande ämnen. Män drabbas tre gånger så ofta som kvinnor. Vanligast är sjukdomen hos personer som röker, men den förekommer också hos människor som kommer i kontakt med många farliga kemiska ämnen. Målare och arbetare inom kemi-, gummi- och plastindustrin riskerar t ex att drabbas. Även starka läkemedel som samlas i urinen kan, om det vill sig illa, framkalla tumörer.

Du undrar hur din pappa ska skydda sig mot papillom. Ja, det är inte så lätt, förutom att han förstås inte ska röka. Det säkraste är nog att han går på kontroller och genast söker läkare om urinen blir röd igen. En blödning kan även bero på blåskatarr, inflammation i njuren eller njursten. Men doktorn är skyldig att kontrollera att blod i urinen inte beror på något papillom eller en annan tumör.

Scroll to Top