Till saken hör att jag har Crohns sjukdom sedan mer än tio år tillbaka. Jag tar medicinen Entocort när sjukdomen är som värst. Just nu är tarmen lugn men särskilt om hösten brukar jag få ont i magen och diarré. Då blir jag också fruktansvärt trött och känner mig dålig.
Jag undrar om blodbristen kan ha något samband med Crohns sjukdom? Finns det inget jag kan göra? Jag är 53 år.
Orsakerna kan vara många. Läkarna brukar säga att antingen bildar man för få röda blodkroppar eller också är de undermåliga och försvinner för hastigt ur blodbanan. Ibland förlorar man dem genom en långvarig blödning. Så länge benmärgen hinner bilda nya röda blodkroppar i samma takt som blodförlusten är blodvärdet normalt. Men när benmärgen inte hinner med så får man blodbrist.
Blodet kontrolleras enklast genom att man mäter dess röda färg (hemoglobinet). Provet kallas blodvärde eller hemoglobinvärde (Hb-värde). Nedre gränsen för vad som är normalt ligger vid 115 hos medelålders kvinnor, så du har en klar blodbrist.
Vanligaste orsakerna till lågt blodvärde i Sverige är antingen järnbrist eller att man har en annan kronisk åkomma som indirekt påverkar blodet. Järnbrist tror jag inte riktigt på i ditt fall, eftersom du fått järntabletter och inte blivit bättre. Då är det troligare att det är din tarmsjukdom som är orsaken. Om man som du ständigt har inflammation i kroppen så bildas inte tillräckligt med EPO, ett hormon som stimulerar benmärgen att bilda mer blod. En sådan typ av blodbrist kallas “sekundär” eftersom det är en annan sjukdom som är den egentliga orsaken.
Men det finns även andra tänkbara orsaker. Om din tunntarm är skadad kan tarmslemhinnans tarmludd ha svårt att suga upp vitaminer och mineraler ur maten. Då kan man t ex få brist på vitamin B12 och folsyra, vilket ger blodbrist. En annan möjlighet är att man kan blöda från tarmen, men det är knappast troligt i ditt fall.
Mer ovanligt är att felet sitter i benmärgen eller beror på immunförsvaret. Även infektioner kan påverka blodet. Orsaken kan i sällsynta fall också vara ärftlig och sitta inne i den röda blodkroppen.
Det är läkarna i invärtes medicin som har störst erfarenhet av att utreda ovanliga former av blodbrist. Det finns en lång rad blodprov och andra analyser som kan leda till rätt diagnos och då kan du också få rätt behandling. Jag rekommenderar dig att höra med din doktor vad som är klokast att göra. Kanske behövs ytterligare undersökningar eller eventuellt en remiss till lasarettet. Lycka till!