Vad gör jag med min kula på halsen?

Jag är en 41-årig kvinna som har en kula (stor som en spelkula) på vänster sida av sköldkörteln. För två år sedan blev den bedömd...

Jag är en 41-årig kvinna som har en kula (stor som en spelkula) på vänster sida av sköldkörteln. För två år sedan blev den bedömd som en ofarlig utväxt. I december tog man ämnesomsättningsprover och de var normala, sa läkaren. Men just nu har kulan blivit större och jag tycker det liksom kryper i huden på halsen. Jag känner mig mycket trött och lättretad, har också svårt att hitta ord och säger ibland fel ord. Jag har ett tag haft stressigt på jobbet. Vad kan detta bero på? Vad gör jag?

Doktor Helge Löfberg svarar:

Sköldkörteln kan ibland innehålla flera sorters kulor och knölar. De bör utredas och kontrolleras av en doktor som är väl insatt i sådana åkommor. Det gäller som alltid att få rätt diagnos. På varje sjukhus finns det oftast någon läkare som specialiserat sig på sjukdomar i sköldkörteln. Det kan vara en doktor på öronkliniken, medicinen eller kirurgen.

Barn och ungdomar drabbas ofta av infektioner och hos dem kan en lymfkörtel nära sköldkörteln lätt bli förstorad. Men hos vuxna är detta inte lika vanligt. Dessutom brukar inflammerade lymfkörtlar läka och gå tillbaka av sig själva inom några månader. Cystor, som är rester från fosterlivet när halsorganen en gång anlades, är en annan möjlig diagnos när man har en kula på halsen.

Hos medelålders och äldre personer, framför allt kvinnor, är det mycket vanligt med struma. Det betyder att sköldkörteln är förstorad på grund av olika fel och störningar i bildandet av sköldkörtelhormon. Dit hör för lite eller för mycket jod, medicinbiverkan, enzymfel, ensidig kost eller överaktivt immunförsvar. När man haft struma i många år kan körteln växa ojämnt så att det bildas kulor och knölar. Då kallas åkomman knölstruma. Kanske är det denna åkomma du har. En knölstruma kan ha såväl hög, låg som helt normal ämnesomsättning. Storleken säger inget om funktionen.

Men läkaren måste också utesluta att knölen orsakas av en tumör. Det gör man bäst genom att sticka i sköldkörteln med en fin nål och ta cellprov som undersöks i mikroskop. Undersökningen fordrar stor erfarenhet för att ge ett säkert svar. Dessutom kan man vid behov undersöka halsen genom att göra datorröntgen och ultraljud, samt eventuellt se om den misstänkta kulan förmår suga upp radiojod och bilda hormon. Elakartad sköldkörtelcancer saknar nästan alltid denna förmåga, vilket skiljer den från knölstruma.

De flesta tumörer i sköldkörteln är stillsamma och botas genom operation. Men det finns undantag och då är det viktigt att vara tidigt ute. Dessutom är det inte helt ovanligt att tumörsjukdomar i andra kroppsdelar sprider sig och ger dottertumörer i lymfkörtlarna på halsen. Dit hör t ex Hodgkins sjukdom, en lymfkörtelcancer som bl a drabbar unga människor. Den kan numera botas mycket framgångsrikt med cellgift och strålbehandling, vilket räknas som ett av de stora genombrotten i cancersjukvården.

Det här blev mycket läsning om tumörer, men jag hoppas att mitt råd är tydligt och når fram: En kula som växer på halsen och som inte försvinner på några månader bör absolut kontrolleras. Så sök läkare igen, om du inte fått klart besked av din doktor.

Angående dina övriga symtom och dina humörsvängningar har jag lite svårare att uttala mig, eftersom dina ämnesomsättningsprover i december tydligen var normala. Kanske mår du bättre om du så småningom får ett lugnande svar angående din kula på halsen.

Scroll to Top