De flesta människor känner svartsjuka ibland och inom normala gränser men de som har svårt att hantera känslorna kan behöva hjälp med gränssättningen. Fråga dig själv om din svartsjuka är befogad eller obefogad – om dina reaktioner är normala eller överdrivna.
Känner du att dina känslor är starkare än befogat så är det just dessa känslor du ska jag jobba med. Se situationen utifrån och låtsas att problemet handlar om en helt annan människa – analysera den här personens känslor och agerande och dra intellektuella slutsatser. Omsätt sedan det hela på dig själv. På så sätt kan du kanske se ditt problem lite klarare.
Stanna upp innan du lever ut dina reaktioner och låt detta bli ett mönster som alltid upprepas. Några sekunders eftertanke kan få dig att komma i kontakt med den intellektuella sidan hos dig som vet att du kommer att överreagera. På så sätt kan du lära dig att avbryta dina starka reaktioner.
Märker du att dina tankar rullar på i negativa banor, att du kan se din partner i olika situationer som triggar din svartsjuka, så ska du medvetet stänga av dessa tankar och istället anstränga dig för att ta in en annan sekvens i hjärnan som inte handlar om fantasier kring din partner.
De som är svartsjuka brukar ha ett stort kontrollbehov och det gäller att lära sig att behärska detta behov. När det känns som att du t ex vill kolla din väns e-post, sms eller liknande, så ska du stålsätta dig för att inte ge efter för detta behov. Varje gång du lyckas avbryta en negativ impuls är en framgång.
När du har ett förhållande är det bra om du öppet kan berätta om din tendens till svartsjuka. Berättar du ärligt så blir det svårare för dig att använda svartsjukan som ett vapen och ni kan på ett öppet sätt samtala kring känslorna om vad ni kan acceptera hos varandra, var gränserna ska gå och vilka hänsyn ni tycker är rimliga att ta.
Orsaken till svartsjuka kan vara låg självkänsla – att man inte tycker att man duger som man är. En annan anledning kan vara att man har svårt att känna förtroende för sina medmänniskor. Oavsett orsaker finns det hjälp att få.
När det gäller åtgärder erbjuds olika former av terapier. En vanlig metod som ofta visar gott resultat är kognitiv beteendeterapi (förkortas KBT) som går ut på att bryta negativa tankemönster och beteende. Om du söker via internet på vårdguiden kan du läsa om de olika terapierna och du kan även söka behandlare. Är du man kan du få tips om du går in på sajten www.manscentrum.se.
Numera är det mer accepterat även med alternativa behandlingar och har du ett intresse av detta kan du enkelt söka på “alternativ terapi vid svartsjuka” och du kommer att få upp många träffar.