Det är viktigt att starta träningen långsamt och att lyssna till kroppens signaler och därmed inte överila sig om man inte tränat förut. Om man mår dåligt under träningen eller blir kraftigt ansträngd ska man minska på belastningen. Om man tränar för hårt så resulterar det i kraftig andfåddhet och oförmåga att samtala under träningen. Det ger mycket hög puls som inte alls är nödvändig för att få effekt av träningen, snarast tvärtom. För en otränad individ kan en sådan träning faktiskt vara direkt farlig. Ett måttligt tempo, som känns lätt ansträngande och som gör dig lite andfådd, är lagom. Tumregeln är att du nätt och jämnt ska kunna föra ett samtal under övningarna, d v s du ska bara ha luft till korta meningar.
Ett enkelt sätt att i lagom takt bygga upp sin kondition för att sedan klara mera ansträngande styrketräning på gym är att röra på sig under en timme om dagen, t ex med promenader eller att gå i trappor istället för att ta hissen.
När du väljer att fortsätta på gym så finns det på de flesta gym goda möjligheter att få träningsinstruktioner av utbildad personal för att minska risken för skador. Genom att lära sig hur kroppen fungerar under fysisk belastning blir träningen roligare och det gör kanske att du får blodad tand och vill fortsätta. Motion ska vara roligt. Och roligare blir det också att träna ihop med någon, att både umgås och göra något nyttigt ihop.
Hur ofta du tränar ska givetvis anpassas efter de möjligheter du faktiskt har. Idealet är att vara fysiskt aktiv på något sätt en timme per dag. När det gäller styrketräning är det vanligaste att träna 2-3 gånger i veckan. Mest effektivt är det att vara igång på gymmet åtminstone 20 minuter upp till en timme. Om du sedan även får motion i vardagen genom promenader, trappgång etc, så kommer din ökade kondition och muskelstyrka snabbt att märkas. Även annat man gör i livet brukar kännas mycket lättare när man tränar regelbundet. Du har fått en väldigt fin present av din son!