Tyvärr har jag sedan ett år fått diagnosen prostatacancer, vilken hunnit sprida sig till skelettet. Det görs alltså ingen operation eller strålning utan behandlingen sker med en injektion var tredje månad med ett läkemedel som heter Procren Depot.
Mina frågor gäller detta läkemedel. Är det gammalt, beprövat och ett fungerande läkemedel? Jag har hittills fått sprutor vid sex tillfällen. Är det så att läkemedlet “utmattas” och på sikt fungerar sämre? Injektionen kan ges en gång per månad eller var tredje, vari ligger skillnaden? Finns det några nya och kanske bättre läkemedel som kommer framöver? Hur många i Sverige är det ungefär som behandlas på detta sätt?
En sak är klar, det är “tungt” att ha fått denna sjukdom som tyvärr drabbar många i vårt land. Man tänker ständigt på detta och vad som kanske kommer att hända framöver.
Doktor Lennart Skoog svarar:
Först och främst vill jag säga att det är naturligt att du känner oro efter att ha fått diagnosen spridd prostatacancer. Att känna sig ledsen och orolig är en helt naturlig reaktion när framtiden är oviss och det är därför viktigt, att få stöd och tröst av sin läkare för att få kraft att orka kämpa.
Som du nämner är du inte ensam om att drabbas av prostatacancer. Under de senaste tio åren har antalet diagnostiserade fall ökat och nu upptäcks årligen ca 10 000 nya fall i Sverige. Den är mannens vanligaste cancerform och vanligast förekommande hos äldre män. Att fler cancerfall hittas beror huvudsakligen på att vi blir äldre och att det finns förhållandevis enkla testmetoder med tumörblodprovet (PSA) och möjlighet till vävnadsprovtagning från prostatakörteln. Det är viktigt att finna cancersjukdomen så tidigt som möjligt då den bara finns i själva prostatakörteln. Då finns möjlighet till bot med operation eller strålbehandling.
Eftersom prostatacancer i början av sjukdomen endast ger mycket vaga symptom (t ex att man behöver kissa ofta eller inte kan tömma blåsan normalt), som kan påminna om vanlig godartad prostataförstoring eller ibland inga symptom alls, så är det tyvärr fortfarande vanligt att man upptäcker sjukdomen först då den har hunnit sprida sig, vanligast till skelettet. Det brukar då ge mera tydliga besvär som rygg- eller ledvärk.
Då är inte operation aktuell. Istället ordineras, som i ditt fall, sprutbehandling med ett ämne som hindrar tillverkningen av det manliga könshormonet testosteron i kroppen och på så sätt minskar nivåerna av detta hormon. Testosteron fungerar nämligen som ett gödningsmedel för prostatacancer när man väl fått den. Den behandling din läkare ordinerat är den vanligaste och mest välbeprövade om cancern har spridit sig till skelettet och brukar i allmänhet hos de flesta bromsa upp tillväxten och också betyda mindre risk för smärtor.
Din behandling kan man välja att ge på två sätt, en spruta i månaden eller en var tredje månad. Anledningen är att i början av behandlingen vill man se hur patienten reagerar på läkemedlet och då är det bra att ge en lägre dos med kortare intervall. Om man tål behandlingen kan man ge läkemedlet i större mängd var tredje månad. Om man drabbas av impotens på grund av testosteronhämmande behandling finns det möjlighet att pröva läkemedel som hos de flesta förbättrar potensen.
Du frågar om läkemedlet på sikt fungerar sämre. Det gör det vanligen och jag ska försöka förklara varför. Det finns olika slags prostatacancrar. Tyvärr behöver vissa prostatacancrar inte testosteron för att växa och kunna sprida sig och då räcker det inte med det testosteronhämmande ämnet i de sprutor som du nu får.
Det finns också på sikt en risk att en från början hormonberoende prostatacancer kan ändra sitt beteende och växa oberoende av testosteron, men hur stor risken är och hur snabbt detta kan hända är mycket svårt att uttala sig om i det enskilda fallet. Om det inte räcker att man hämmar testosteronet brukar man ändå fortsätta med hormonhämmande sprutor men lägga till cellgift Det är således inte alltid helt lätt att hitta “rätt” behandling för denna sjukdom när den spridit sig.
Det forskas också intensivt på nya behandlingsmetoder vid prostatacancer, speciellt metoder som kan användas om cancern redan spridit sig. Området är högprioriterat inom forskningen. Det pågår t ex behandlingsförsök med vaccin mot spridd prostatacancer som kan stimulera immunförsvaret att stävja tumörväxten. Det finns också försök där man tidigt lyckats med att hitta de prostatacancrar som riskerar att växa oberoende av testosteron. Om man behandlar dessa patienter med både hormonhämmande läkemedel och cellgifter tidigt i sjukdomsförloppet minskar risken för att tumörcellerna växer.
Förhoppningsvis kommer nya forskningsförsök snart att vara till hjälp för patienterna. En bra dialog med din läkare är det bästa sättet att hålla dig uppdaterad beträffande möjlighet till nya behandlingsmetoder.