Flickans föräldrar körde henne direkt till lasarettet där hon snabbt blev undersökt. Lyckligtvis blev det mest blåsor men över axeln brast skinnet. Läkaren sa att hennes skinn kommer att läka utan ärr och menade att hon hade haft tur i oturen. Det kunde ha gått mycket värre.
Nu undrar jag så här i efterhand vad man gör om något sådant här händer? Ska man spola vatten på en brännskada innan man söker läkare? Hjälper det att smörja på en salva? Jag vill råda alla småbarnsfamiljer att vara jätteförsiktiga med kokande kaffebryggare!
Det är alltid bra att omedelbart spola rikligt med kylande vatten på en brännskada. Vattnet gör att man inte längre känner smärta. Vanligt kranvatten är rent och fungerar bra. Man kan spola i ungefär 5-10 minuter. Vattnet bör inte vara för kallt eftersom det då riskerar att sänka kroppstemperaturen hos ett litet barn.
Därefter gäller det att skydda den brännskakade huden så att eventuella blåsor inte går sönder i onödan. Man kan t ex lägga en ren oanvänd handduk över skadan innan man åker till doktorn. Allvarliga brännskador mår bäst av att slippa bli insmorda med vanliga hudsalvor som man har hemma och som inte är sterila.
Barn och äldre personer är känsliga och klarar brännskador mycket sämre än ungdomar och medelålders. Allvarligast är skador i ansiktet, på händerna, fötterna, i underlivet eller på huden över en led. Läkarna brukar indela skadorna efter hur många procent av kroppsytan som är drabbad. Ett område stort som en öppen hand (fingrar och handflata) motsvarar ungefär 1 procent av kroppsytan.
Mest avgörande är hur djupt ner i huden brännskadan nått. Grad 1 (överhudsskada) är lindrigast. Då har skinnet rodnat och svider, det är ömt och lätt svullet. Det är samma sorts skada som man får om man solat alldeles för länge utan solskydd och bränt sig ordentligt. Man kan ta smärtstillande Alvedon samt möjligen stryka på en svalkande lotion eller hudkräm. I övrigt bör man låta huden vara ifred. Den läker inom 1-2 veckor.
Brännskada grad 2 (delhuds-skada) är allvarligare. Då får man först blåsor eftersom läderhuden är skadad och man känner en intensiv smärta. Vid lite djupare skada brister blåsorna och man får en vätskande röd såryta. Om skadan är ännu kraftigare dör sårbotten och man tappar all känsel och smärta, samtidigt som sårytan blir uttorkad och fast. I regel är det bäst att hålla blåsorna hela så länge som möjligt. Skadan täcks med ett fluffigt löst förband eller med ett skyddande plåster. Vätskande sår läggs om med sterila salvkompresser. Hela tiden ska man ge akt på en eventuell hotande sårinfektion som ger ökad rodnad, smetighet, ömhet och feber.
Föräldrarna gjorde helt rätt som direkt åkte in till lasarettet med den lilla flickan. Hon hade tydligen fått en grad 2 brännskada med blåsor. Men skadan måste lyckligtvis ha varit ganska ytlig eftersom doktorn sade att den skulle läka utan att ge framtida men och missprydande ärr.
Brännskada grad 3 (helhuds-skada) är mycket djupare. Då når såret in till muskler, senor, fettvävnad och ben och är synnerligen svårläkt. I regel behövs flera operationer och hudtransplantationer. Ofta får man problem med infektioner, ärr och skrumpen, ömtålig hud efteråt. De svåraste fallen vårdas på speciella brännskadeavdelningar på universitetssjukhusen.