Min läkare har inte kunnat se något nytt utbrott av bältros. Jag fick ändå ett nytt recept på Aciklovir att ta för besvären. Nu undrar jag om det är det ny bältros på väg eller om det kan vara något annat?
Finns det något jag kan göra för att förhindra att jag får bältros igen? Jag har börjat ta vitaminer, är det bra? Finns andra alternativ? Känner mig orolig och rädd. Det sägs att bältros uppträder då immunförsvaret är försvagat, är det så? Frånsett att jag har orolig tarm så är jag nästan aldrig sjuk annars. Mycket tacksam för svar och eventuella råd.
Bältros orsakas av vattkoppsvirus som kan återuppväckas ifrån sitt normalt vilande tillstånd i nervrötterna. Vi måste alltså ha haft vattkoppor någon gång i livet för att senare kunna få bältros. Vid till exempel nedsatt immunförsvar kan detta virus bli aktivt igen och då får man bältros. Det visar sig som små vattenfyllda blåsor på rodnad hud som sträcker sig utmed en eller flera nerver på kroppen. Mängden blåsor kan variera från ett fåtal till en stor mängd. De allra flesta upplever en brännande eller molande smärta i området under själva bältrosangreppet.
Immunförsvaret blir helt normalt mindre effektivt ju äldre vi blir och troligen är det därför som risken för bältros då ökar . Varför sedan vattkoppsviruset plötsligt börjar bli aktivt igen är inte känt, men det finns undersökningar som visar att t ex stress kan ha betydelse. Immunförsvarets styrka kan vi alla delvis påverka i positiv riktning med daglig motion, vitaminrik mat, god sömn etc och därför är det troligen bra att du också kompletterar med extra vitaminer.
I vissa fall kan en nervsmärta, som du beskriver, fortsätta också efter det att blåsorna försvunnit och risken för detta ökar ju äldre man är då man får bältros. De besvär som du fått är typiska för nervsmärta pga nervskada och beskrivs ofta som en besvärlig molande värk som ibland kan komma som en blixt från klar himmel. Smärtan breder ut sig på den del av kroppen som motsvaras av den skadade nerven. Det upplevs som stickningar och domningar, men också som överkänslighet av olika slag, t ex kan trycket av kläder ge smärta och om huden blir kall eller varm upplevs detta som kraftigt obehag.
I enstaka fall kan det drabbade hudområdet kännas domnat och dött, men trots denna känselförlust på ytan kan man ändå uppleva svår smärta. Då har som regel nervskadan också drabbat själva ryggmärgen.
Du har fått virushämmande behandling (Aciklovir) och om man får behandlingen tidigt, inom 72 timmar från det att bältrosen visar sig, så anses risken väsentligt mindre för nervsmärta efteråt. Det är alltså inte själva bältrosen du nu har symptom av utan en nervskada efter att bältrosen läkt ut. Därför tror jag tyvärr inte att ytterligare Aciklovir-behandling kan ge någon smärtlindrande effekt.
Den akuta bältrossmärtan brukar behandlas med olika kombinationer av vanliga smärtstillande mediciner, men kan vara svår att helt få bort. Om det senare blir problem med nervskadesmärta kan besvären lindras genom att sätta in speciell depressionsmedicin eller epilepsimedicin, som egentligen är till för andra åkommor men visat sig hjälpa i dessa fall. Andra bra metoder för behandling av den ibland långvariga smärtan är elektrisk hudstimulering, så kallad TNS eller olika former av nervblockader med bedövningsmedel.
Det är lyckligtvis ganska ovanligt att smärttillståndet efter bältros blir kroniskt men skulle det bli så är det viktigt att man får kontakt med en läkare som har kunskap och intresse för smärtsjukvård för att prova ut den lämpligast smärtlindrande kombinationsbehandlingen. Om du fortfarande har besvär med värk när du läser detta och inte har fått tillräcklig smärtlindrande behandling tycker jag du ska tala med din läkare igen.
Jag vill också nämna att ett vaccin (Zostavax) mot bältros har godkänts i Sverige i början av 2008. Detta vaccin är avsett för personer äldre än 60 år och minskar risken att få bältros med ca 50 procent. Om man trots allt får bältros tycks det då även minska risken för att få besvärlig nervsmärta i efterförloppet. Vaccinet är dock inte avsett för personer som redan haft bältros, utan bara som förebyggande om man aldrig haft det.