Den vanligaste behandlingen är att med operation avlägsna graviditeten, oftast via titthålskirurgi. Sitter graviditeten i äggledaren kan man antingen öppna äggledaren och suga bort all graviditetsvävnad och på så vis bevara äggledaren intakt men ibland måste man ta bort en del av eller hela äggledaren. Sitter graviditeten på äggstocken brukar man inte ta bort hela äggstocken utan bara den lilla del där graviditeten fäster.
Frågan är om de smärtor du har i din högra sida vid mens hänger samman med den operation du gjorde för sju år sedan. Om det finns ett samband borde egentligen smärtorna ha kommit ganska snart efter att du opererats och inte debutera långt senare.
En tänkbar orsak skulle kunna vara sammanväxningar. Alla kirurgiska ingrepp innebär risk för sammanväxningar och dessa kan ibland leda till smärtor. En annan möjlighet är att man opererat bort en del av din äggledare men lämnat kvar en liten stump invid livmodern. Denna kan sedan spännas ut med blod i samband med menstruation och detta leder till svår ensidig mensvärk.
I första hand tycker jag du ska vända dig till den gynekolog som opererade dig för sju år sedan och ta reda på exakt vad som gjordes vid operationen. Får man inte bukt med smärtorna på något annat vis, och dina besvär är så uttalade att du skulle kunna tänka dig att gå igenom en operation till, så kan man göra en ny titthåloperation för att se om man kan få klarhet i orsaken till dina besvär. Då kan man samtidigt behandla genom att ta bort eventuella sammanväxningar eller stänga en eventuellt kvarvarande del av äggledaren.
Det är inte alls omöjligt att du har rätt när du berättar att din högra äggstock blev bortopererad även om det mer sannolikt rör sig om en operation på äggledaren. Jag träffar ofta kvinnor på min mottagning som inte har helt klart för sig vad som blivit gjort i samband med operationer de gått igenom. Det är inte lätt att ta till sig den muntliga informationen man får när man blir utskriven från sjukhuset, ofta trött och påverkad av smärtor. Egentligen borde man alltid få med sig hem en skriftlig information om ingreppets art men så länge detta inte är rutin kan man försöka komma ihåg att be om en enkel skriftlig redogörelse om den operation man gått igenom.