Finns det någon förklaring till varför jag sedan ett år haft smärta i senan i på baksidan av högra knäet? Det började förra sommaren lite lätt och har blivit värre med tiden. Sedan jag tappade min mens i december har det blivit mycket värre.
 Jag har svårigheter att gå upp och ner i trappor, känner mig svullen emellanåt och har svårt att köra bil eftersom det smärtar i benet. Två arbetskamrater, även de är kvinnor i 55-årsåldern, har haft samma problem men deras smärtor försvann efter någon månad.
 Varken sjukgymnastik eller massage har hjälpt. Jag provade akupunktur och fick tillbaka mensen sedan den varit försvunnen i fyra månader. De gånger jag sedan fått mens så har smärtan försvunnit helt under några dagar, sedan kommer den tillbaka igen. Är det hormoner som spökar eller vad handlar det om?
 Det verkar som om jag fått problem med blodcirkulationen också eftersom jag nästan alltid får kramp i benen om jag jobbar nattetid, vilket är ett stillasittande jobb. En gång sedan jag jobbat natt fick jag så kraftig kramp att jag svimmade när jag skulle försöka stå på benet!
 Jag har pratat med gynekologen som inte kan hitta någon förklaring. Har tagit bort en polyp på höger sida på slidväggen och har även en liten cysta som smärtar emellanåt. Men den är alldeles i slidöppningen så gynekologen trodde inte att den hade något att göra med smärtorna.

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Det råder mycket diskussion och förekommer mycket forskning kring sambandet mellan hormoner och symptom som uppträder mitt i en kvinnas liv, runt 50-årsåldern.
 Man frestas lätt att förklara alla nytillkomna problem som beroende på hormoner men sannolikt kommer de flesta krämpor helt oberoende av hormonbalansen och beror helt enkelt på att man blivit äldre.
 När man pratar om hormoner i klimakteriet är det för det mesta de sjunkande nivåerna av östrogen man menar. Helt klarlagda följder av östrogenbrist är vallningar, svettningar och torra slemhinnor i underlivet. Långvarig östrogenbrist leder till ökad benskörhet. Sannolikt finns det också ett visst samband mellan låga östrogennivåer och hjärtkärlsjukdomar.
 Dessa problem drabbar således även en kvinna i 30-årsåldern om man av något skäl tvingas operera bort hennes äggstockar och abrupt försätter henne i samma hormonsituation som en kvinna i klimakteriet.
 Det finns andra symptom som skulle kunna bero på låga östrogener men som inte är helt vetenskapligt belagda, till exempel sömnsvårigheter, koncentrationssvårigheter och depressiva besvär. När det gäller samband mellan låga östrogennivåer och värk i leder och muskler finns det en del studier som visar på att så är fallet men det finns inga helt säkra bevis. En hel del kvinnor får en väsentlig lindring av sina led- och muskelbesvär när de börjar ta östrogenbehandling och försämras igen om de avslutar behandlingen, vilket skulle tala för att det finns ett samband, men sedan finns det andra som inte märker någon som helst skillnad med eller utan östrogener.
 Om du misstänker att dina besvär är helt eller delvis är beroende på östrogenbrist, så är enkelt att pröva östrogenbehandling under en period och se om du blir bättre. En kort tids behandling är helt riskfri förutsatt att man inte har haft blodpropp eller är behandlad för bröstcancer.
 Man brukar utvärdera efter tre månaders behandling och om du är klart förbättrad finns det starka skäl för att fortsätta. Man försöker sedan minska dosen östrogen successivt till minsta möjliga men ändå effektiva dos och efter några år kan man göra utsättningsförsök.
 Jag tycker att du i första hand bör vända dig till din husläkare för att resonera om dina värkproblem och få dessa utredda. Samtidigt skulle du kunna vända dig till en gynekolog för att starta hormonbehandling och sedan utvärdera effekten av denna.