En tonåring som kör över alla andra!

Jag behöver råd om vår ena tonåring. Hon är 13 år och ska alltid komma först. Först in genom dörren, först att ta mat, först...

Jag behöver råd om vår ena tonåring. Hon är 13 år och ska alltid komma först. Först in genom dörren, först att ta mat, först vid datorn och även vid skolaktiviteter ska hon stå först i kön.
Jag ser att hon kör över sina syskon och andra men det ser inte min man. Det är så tydligt hur han favoriserar detta barn. När jag har försökt att ta upp det här med honom, så blir han bara sur och tycker att jag missunnar henne ett bra självförtroende. Givetvis gör jag inte det men jag tror att det här kan ligga henne i fatet senare i livet. Om hon inte lär sig att ta hänsyn ens till sina syskon eller skolkamrater, hur ska det då bli sen?

Familjerådgivare Ingrid Winterhof svarar:

Jag kan se att du och din make har olika åsikter kring er dotter som ni bör reda ut så att ni kan enas i ett förhållningssätt.
Ett bra självförtroende handlar inte om att köra över andra. Istället kan det vara tvärtom, ett tecken på dåligt självförtroende. Har man bra självförtroende är man tillräckligt trygg i sig själv för att våga släppa andra före och man kan utan större problem ingå i en helhet där man finner sin plats.
Det är möjligt att din flicka alltid haft lite av detta beteende att vara först men att det blivit förstärkt sedan hon kommit i tonåren. Hon testar gränser och sätter sig själv i centrum och hennes beteende är inte unikt. Alla tonåringar behöver testa gränser och göra revolt på ett eller annat sätt för att bryta beroendet av föräldrarna. En del revolterar med kraft medan andra gör det i det tysta. Gränser testas och man kan jämföra med små barn som också testar gränser och blir tillrättavisade.
Precis som när dottern var liten behöver hon även nu lära sig var gränserna går. Att lära sig respektera sina medmänniskor är viktigt. Att tonåringen har relevanta krav på sig är viktigt och att sätta upp regler är en måttstock på att föräldrarna bryr sig om sina barn. Vilka regler man har varierar från familj till familj och det viktigaste är att båda parter håller sig till de uppgjorda reglerna.
När regler spikas är det viktigt att tonåringen själv är med och utformar dem. Då blir reglerna lättare att efterleva. Det ska också klargöras vilka påföljder det blir om de inte följs. På så sätt undviks hot om straff som utdelas i stridens hetta och som sedan inte är genomförbara.
Det är oerhört viktigt att tonåringen känner att hon blir sedd och att hon duger. Beter man sig som din dotter är man säker på att åtminstone bli sedd även om det blir på ett negativt sätt. Och mönster etableras snabbt.  Försök att se henne när hon är lugn och fokusera på det positiva hon gör och ge henne beröm och bekräftelse för detta. Ofta är det lättare och ger mer beständigt resultat om man bryter ett negativt beteende genom att uppmuntra ett beteende som är positivt.
Tonåringar behöver mycket gemenskap, beröm och värme. Ofta fungerar det så att om man visar sitt barn respekt så brukar man få respekt tillbaka. Nyckeln är att vara en aktiv lyssnare och att inte negligera eller förringa sådant som är viktigt för tonåringen. Att kunna samtala med sin tonåring på ett engagerat sätt skapar positiva band, förståelse och en känsla av att höra samman.
 Prata med din flicka om vilka känslor hennes beteende skapar och försök att starta en konstruktiv kommunikation med henne.  Tänk på att ni vuxna är förebilderna och hon gör inte som ni säger utan som ni gör. Uppmuntra henne i sådant som hon gör bra. Ha lite humor med i bagaget så brukar det gå lättare.
 Jag föreslår att ni i familjen har ett familjeråd, kanske en gång varannan vecka, där ni alla kan komma till tals. Gör upp regler som handlar om när datorn ska användas, hur länge och av vem. Försök jämka och komma på lösningar som känns okej för samtliga i familjen.

Scroll to Top