Det är enkelt att undersöka om det är gallstenar som orsakar ditt obehag genom att göra en ultraljudsundersökning. Det är långt ifrån alla som har enstaka gallstensanfall som behöver operera bort sin gallblåsa.
Det finns en hel del man kan göra själv för att minska risken att få gallsten. Det viktigaste är att minska på fettet, framför allt det mättade. Mättat fett finns i till exempel fet mjölk och fet fil, smör, ost, fett kött, korv, bacon, grädde, glass, bakverk och choklad.
Om man är överviktig brukar minskad fetthalt i maten göra att man går ner i vikt, vilket också minskar risken för gallstensbesvär. Samtidigt behöver vi faktiskt en viss mängd fett i kosten för annars kan inte gallblåsan tömma sig ordentligt och det ökar risken för gallsten. Därför kan till och med den som äter fettfattig kost och snabbt går ner i vikt få gallsten, och det gäller speciellt vid så kallad jojobantning. Lagom är alltså bäst! Därför rekommenderas allmänt sett en viktminskning på högst 1,5 kg per vecka för den som hårdbantar. Regelbunden motion gör att våra blodfetter inte blir för höga och därmed minskar gallstensrisken även under viktnedgång.
Det finns rön om att för lite C-vitamin i kosten kan göra att kolesterolet inte kan brytas ner utan samlas i gallblåsan och orsakar stenar. Troligen ökar även rökning risk för gallstenar. Man vet att höga östrogennivåer under graviditet kan bidra till gallstensbildning, men P-piller däremot tycks inte ha denna effekt. Så trots att du verkar ha risk för gallsten i släkten finns det saker du själv kan påverka för att minska begynnande obehag, om de är orsakade av gallsten, samt att på sikt slippa ta bort gallblåsan.
Om besvären fortsätter fast du följer ovanstående råd bör du boka tid hos din vårdcentral för en hälsokontroll inklusive ultraljudsundersökning.