I början av graviditeten finns det en liten ökad risk för missfall. Risken ökar med antalet muskelknutor, deras storlek och läge. Sitter muskelknutan på livmoderns utsida påverkas graviditeten väldigt lite medan muskelknutor som sitter i livmoderns vägg, speciellt om de buktar in i livmoderhåligheten, tenderar att ge mer problem.
Vi vet att östrogen stimulerar tillväxten av muskelknutor och under en graviditet har man höga nivåer av östrogen. Man brukar därför följa muskelknutornas tillväxt med ultraljud.
Hos cirka 5 procent av alla gravida hittar man muskelknutor men trots de höga östrogennivåerna är det bara ungefär 10 procent av dessa muskelknutor som växer under graviditeten.
Om muskelknutorna växer kan en del kvinnor känna av trycksymptom. Detta är vanligast om de sitter högt upp på livmodern och trycker mot revbensbågen.
I sällsynta fall kan det uppstå cirkulationsstörningar i en växande muskelknuta och detta leder till svåra smärtor. Dessa går tillbaks av sig själv utan behandling men man brukar bli inlagd på sjukhus några dagar för observation och smärtlindring.
Även om en muskelknuta från början är stor eller tillväxer mycket under graviditeten brukar det ändå inte innebära så mycket problem att tvingas åtgärda detta. Det är extremt ovanligt att man behöver operera bort en muskelknuta under pågående graviditet eller i samband med kejsarsnitt.
Mot slutet av graviditeten avgör man om muskelknutan skulle kunna utgöra ett förlossningshinder och i så fall förlöser man med kejsarsnitt. För det mest sitter muskelknutorna högre upp på livmodern och kommer inte alls i vägen utan man kan utan problem föda vaginalt.
Efter förlossningen återgår hormonerna snabbt till normala nivåer och de muskelknutor som tillväxt brukar då minska i storlek igen.