Jag är en tjej på 22 år som undrar vad det kan finnas för anledning till att jag inte har fått någon mens på snart 50 dagar. Min mens har aldrig varit jätteregelbunden men den har aldrig försvunnit så här länge.
Jag är fullt frisk, äter inte p-piller, kan inte vara med barn, har inte anorexi, är inte elitidrottare och är inte stressad eller nervös över något. Hur länge ska jag vänta på min mens innan jag bör kolla upp det?
Gynekolog Kristina Billberg svarar:
Det är mycket vanligt och helt normalt att menstruationerna kommer oregelbundet, ibland med flera månaders intervall.
Du har själv nämnt några av de vanligaste orsakerna till att mensen uteblir, som graviditet, kraftig viktnedgång, överdriven motion och psykologiska skäl som stress eller nedstämdhet. Men allra vanligast är att man inte hittar någon som helst orsak till att mensen inte kommer som förväntat.
Det är helt enkelt så att signalsystemet i hjärnan, som reglerar och stimulerar äggstockarnas funktion och därmed hormonproduktionen som i sin tur styr blödningsmönstret, av och till “tar semester”. Både äggstockarna och livmoderslemhinnan vilar sig således i väntan på nya signaler.
Detta innebär inget negativt utan när hjärnan väl skickar ut nya signaler startar hormonproduktionen snabbt igen och menstruationerna kommer igång. Om man som i ditt fall, uteslutit de vanligaste orsakerna och i övrigt mår bra kan man bara avvakta detta. Så mitt råd är att du ska ta det lugnt ett tag till! Men om det har gått sex månader utan att någon blödning kommit igång rekommenderas du ett besök hos gynekologen där man går igenom alla hormonprover. Ibland hittas en lindrigare hormonobalans som kallas PCO. Man utesluter ämnesomsättningsrubbningar och förhöjda värden av hormonet prolaktin.
Om samtliga hormoner är helt normala behövs ingen behandling utan det är bara att vänta tills blödningarna kommer tillbaks av sig själv. Vill du bli gravid är det en annan sak. Kanske försöker man då att med hjälp av tabletter få igång ägglossningar. Ett annat skäl till åtgärd är om du behöver preventivmedel.
Under tiden du inte menstruerar blir det något lägre östrogennivåer, vilket på sikt innebär en liten ökad risk för benskörhet. Om menstruationerna uteblivit under flera års tid föreslås därför ett tillskott av östrogen. Detta ges enklast som helt vanliga kombinerade p-piller.