Sen jag föddes har mitt ena ögonlock varit mera hängande än det andra. Jag har lärt mig att det kallas ptos. Vet att det går att operera, är det en riskfri operation?
Jag är 25 år och mitt upp i arbetslivet med karriär, resor och mycket kontakter. Därför är detta jättejobbigt för mig. Jag undviker att möta folks blick (det har jag gjort hela livet) och försöker dölja det så gott det går med smink. Om jag dricker vin till maten blir ögonlocket ännu mer hängande.
Jag fick under hela skoltiden höra påpekanden om min ptos. I dagens samhälle där allting ska vara så perfekt när det gäller utseendet i min ålder känns det svårt för mig. Har i övrigt perfekt syn och använder inte linser.
Hur kommer det sig att man föds med en sådan missprydande defekt? Finns det någon åtgärd jag kan göra utan att opereras?
Doktor Lennart Skoog svarar:
Ditt tillstånd kallas kongenital ptos (vilket betyder medfödd hängande ögonlock). Eftersom du under din uppväxt inte har behövt operation för att kunna se, förstår jag att ditt ögonlock inte hänger ner så mycket över ögat att synen varit hotad.
Att ha ett avvikande utseende som barn kan vara mycket jobbigt och påverka oss längre fram i livet. Redan i skolan skulle man kunna förebygga en del reaktioner från omgivningen genom att informera och prata om vad det handlar om.
Orsaken till kongenital ptos beror på att ögonlocksmuskeln saknar tillräcklig mängd muskelfibrer och därför inte har kraft nog att hålla uppe ögonlocket. Varför vissa drabbas vet man inte. Det finns för närvarande tyvärr inga andra behandlingsmetoder än operation. Om ögonlocket hänger ner så mycket att synen hindras måste drabbade barn opereras redan under spädbarnsåldern för att inte synutvecklingen ska hindras. Om det endast är ett kosmetiskt problem brukar man vanligen vänta tills 4-5 årsåldern.
Det enda sättet att “bota” kongenital ptos är alltså att operera. Det brukar göras av en plastikkirurg eller ögonläkare. Det är en enkel operation för patienten men kräver specialtränade läkare. Du kanske funderar på operation och för att få mer information om hur en sådan går till ska du be din vårdcentralsläkare om remiss till en ögonläkare för bedömning. Efter ett sådant specialistsamtal, där även risker diskuteras, kan du ta ställning till om du vill opereras.