Kan min 10-åriga dotter ha ADHD?

Min 10-åring har problem i skolan. Hon har koncentrationssvårigheter och ibland svårt att komma igång med skolarbetet (men det har blivit mycket bättre). Hon vill...

Min 10-åring har problem i skolan. Hon har koncentrationssvårigheter och ibland svårt att komma igång med skolarbetet (men det har blivit mycket bättre). Hon vill ibland inte göra som fröken säger och har humör men är inte hyperaktiv. Det har blivit en hel del tråkiga samtal och möten på skolan. Jag har nu läst en del om ADHD och ADD och ser att hon stämmer in på flera symptom.  Kan man utifrån dessa symptom själv diagnostisera henne som till exempel ADD-barn? Borde jag få henne utredd av specialist? Vem gör sådant? Kan jag som förälder göra det (utredningen) utan någon annans vetskap eller samverkan (till exempel skolan)?  Kan ADHD- eller ADD-symptomen bli bättre med stigande ålder eller blir det värre? Jag upplever själv att symptomen blivit bättre ju äldre hon blivit. Betyder det i så fall att det kan “växa bort”? Vem kontaktar jag vidare för rådfrågning och utredning?
Familjerådgivare Ingrid Winterhof svarar:

Det är omöjligt att enbart genom din beskrivning avgöra om din dotter har ett bokstavshandikapp eller inte. Jag brukar säga att föräldrar är de bästa specialisterna på sitt barn och brukar märka om någonting inte stämmer. En sådan intuitiv känsla ska man ta på allvar.  Däremot kan man aldrig själv diagnosticera ADHD eller andra störningar. Det krävs en utredning av specialist för att en diagnos ska kunna ställas och ibland är det svårt också för den som har specialutbildning och erfarenhet.  ADHD (attention-deficit/hyperactivity disorder) kännetecknas av bristande uppmärksamhet, impulsivitet och nedsatt koncentrationsförmåga. Lite förenklat kan man säga att ADD (attention-deficit disorder) är ungefär som ADHD fast man brukar inte ha svårt att sitta still utan kan behöva extra tid på sig istället. Man anser att ADD är vanligare hos flickor än pojkar.  Man räknar med att 3-5 procent av alla barn har någon form av ADHD störning och som regel har man som förälder uppmärksammat problemet ganska tidigt men det brukar inte bli riktigt påtagligt förrän barnet börjar skolan. Hos en del barn minskar sedan problematiken i takt med att de blir äldre men hos andra märks ingen större förändring.  Den som ställer diagnosen är barn/ungdomspsykiatriker, psykolog eller läkare med speciella kunskaper om ADHD i kombination med observationer från till exempel föräldrar och lärare.  Jag råder dig att i första hand samarbeta med skolan och ha samtal med ditt barns lärare samt kuratorn på skolan. Deras observationer tillsammans med dina egna tankar indikerar om du ska söka hjälp eller inte.  Väljer du att söka hjälp så kontaktar du BUP (barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen) på din ort. Det finns andra problem som barn kan ha och som kan yttra sig snarlikt ADHD och därför är det viktigt att man söker rätt hjälp från början.
Scroll to Top