Varför är just bukfetma så farligt?

Det brukar skrivas mycket om övervikt och hur skadligt det är med extrakilon, men det är tydligen viktigt var de sitter. Men varför är det...

Det brukar skrivas mycket om övervikt och hur skadligt det är med extrakilon, men det är tydligen viktigt var de sitter. Men varför är det just bukfetma som är så farligt?  Om man är normalviktig (BMI 25) men har ett midjemått på 91 centimeter (utan att dra in magen!) löper man då större risk att få diabetes än om man har ett högre BMI och mindre midjemått? Är det ärftligt hur fettet fördelar sig på kroppen? Jag har tre syskon, vi har aldrig varit feta, men så fort vi ökar något i vikt hamnar det mesta av fettet på magen.
Doktor Lennart Skoog svarar:

Din fråga är inte helt enkel att besvara! Ökad mängd fettvävnad är aldrig bra för kroppen men är olika farligt beroende på hur fettet är lagrat. Det finns två typer av fett som vi, både män och kvinnor, kan få på magen. Det vanligaste är ökad fettmängd utanför bukmusklerna (så kallade bilringar) så att magens muskler inte syns. De flesta som ökar i vikt och ökar i bukomfång har denna typ.  Den andra och betydligt farligare typen av fett finns under bukmusklerna, inuti buken, kring tarmar och de inre organen. Denna fetma är oftare ärftligt betingad och är särskilt farlig då den orsakar en ökad mängd farliga hormoner i kroppen, som i sin tur kan orsaka högt blodtryck och diabetes. Detta kan i sin tur ge skador på blodkärlen och hjärtat, ökar risken för stroke och olika typer av cancer.  Om man har en utåtbuktande mage som är spänd, då man tar på den, är det större sannolikhet att det är just den farliga fetman man har. Tyvärr är denna typ av fetma svårare ett hindra och svår att bli av med, men med rätt kost och rätt typ av fysisk aktivitet så går det att behandla. Eftersom du varierar i bukomfång beroende på vad du äter har du sannolikt den mindre farliga bukfetman, som är relativt enkel att få bukt med.  Du nämner BMI (Body Mass Index) som nuförtiden anses vara ett dåligt sätt att mäta andelen farligt fett i kroppen, då den inte tar hänsyn till huruvida vikten består av muskler eller fett. Inte heller bukomfånget är riktigt rättvisande eftersom det inte går att avgöra om fettet är ofarligt ytligt underhudsfett eller det farliga så kallade vischerala fettet som är inbäddat i och mellan organen.  Numera är det klarlagt att bukhöjden är det bästa sättet att avgöra om vi är ohälsosamt feta eller inte. Det är alltså farligare att vara bukfet än att bara ha en hög vikt.  Om du vill mäta bukhöjden ska du ligga på rygg på golvet med böjda knän så svanken tar i underlaget. Placera ett vattenpass eller en linjal i navelhöjd. Mät höjden från golvet till vattenpasset eller linjalen. Håll inte andan, mät höjden vid en lätt utandning. Höjden ska vara under 25 centimeter, men helst under 22 centimeter för män och under 20 centimeter för kvinnor. En höjd över 30 centimeter innebär en tydlig ökad risk för diabetes och hjärt- och kärlsjukdom.
Scroll to Top