Vad händer vid dykarsjuka?

Jag är en tjej på 27 år som ska ta dykarcertifikat då jag reser till Maldiverna i vinter. Jag har varit på läkarundersökning och allt...

Jag är en tjej på 27 år som ska ta dykarcertifikat då jag reser till Maldiverna i vinter. Jag har varit på läkarundersökning och allt verkar bra.
 
Jag undrar över hur rädd man behöver vara för dykarsjuka? Har läst om dykare som drabbats och det låter hemskt! Skulle vara tacksam om du vill berätta om vad dykarsjuka är och hur man som dykare kan undvika det.

Doktor Lennart Skoog svarar:

Din resa till Maldiverna låter spännande och jag hoppas du får många trevliga upplevelser.
 
Innan man börjar dykträning är det viktigt att man har en god hälsa och bra teoretiska kunskaper. Det är också viktigt att ta reda på dykinstruktörernas utbildning och säkerhetsrutiner. Generellt sett kan man säga att dykning på stora djup innebär större risker och ställer större krav på dykaren men det är ändå mycket ovanligt att det händer allvarliga olyckor i Sverige.
 
Dykarsjuka är ett tillstånd som uppkommer då man stiger upp för snabbt efter djupdykning då det bildas gasbubblor i kroppen av syrgastubernas blandning av syrgas och kvävgas. När det atmosfäriska trycket sjunker vid uppstigning expanderar gasbubblorna som finns i blod och vävnader. Om trycksänkningen sker lagom långsamt hinner man andas ut den extra gas som samlats i kroppen. Om uppstigningen går för fort av någon anledning hinner den inte vädras ut. Då bildas gasbubblor som kan förhindra blodcirkulationen, orsaka tryck på vävnader samt utlösa vävnadsreaktioner. Det kallas då dykarsjuka.
 
Symptomen på dykarsjuka är så kallade dykarloppor, vilket känns som myrkrypningar/stickningar i huden, som blir omväxlande blåröd och vit samt får lokala svullnader. I svåra fall kan man dessutom få andnöd, hosta, svår huvudvärk med illamående och kräkningar, synrubbningar, kramper och medvetslöshet.
 
Om man drabbas av symptom på dykarsjuka ska man omedelbart ta kontakt med SOS Alarm på 112 så att man får hjälp att komma i kontakt med läkare som är specialkunnig på problem som kan uppstå vid dykning. I svåra fall kan det bli aktuellt att transporteras till en tryckkammare, där man långsamt försöker återställa tryckbalansen i kroppen.
 
Hur ska man då undvika dykarsjuka? Man använder särskilda dykartabeller och dykardatorer för att avgöra hur långsam en uppstigning behöver vara efter att man varit på ett visst djup. Det är viktigt att väl känna till dessa tabeller och kunna beräkna takten i uppstigningen.
 
Det är också viktigt att veta att en god dagsform, bra kondition, att inte vara överviktig, att ha god vätskebalans och inte dricka alkohol väsentligt minskar risken för dykarsjukan.

Scroll to Top