Mitt underliv luktar hemskt illa!

Jag är en tjej på 31 år och har under den senaste tiden drabbats av illaluktande flytningar. Jag känner mig väldigt ofräsch. Flytningarna har inte...

Jag är en tjej på 31 år och har under den senaste tiden drabbats av illaluktande flytningar. Jag känner mig väldigt ofräsch. Flytningarna har inte ökat i mängd eller ändrat utseende. De ser helt normala ut, men det luktar ruttet. När jag duschar använder jag mild tvål. Emellanåt kan jag känna en svag smärta, nästan som mensvärk. Är orolig och hoppas på svar snarast.

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Det är många som frågar om och är oroliga över illaluktande flytningar. Det är en av de vanligaste orsakerna till att kvinnor söker på ungdomsmottagningen eller den gynekologiska mottagningen!
 
Illaluktande flytningar beror vanligtvis på en obalans i bakteriefloran i slidan och det kallas bakteriell vaginos. Givetvis måste man först utesluta sexuellt överförbara sjukdomar som klamydia eller gonorré innan man ställer den diagnosen.
 
I den normala flytningen ska det finnas rikligt med surgörande mjölksyrabakterier, lactobaciller. I en sur miljö med lågt pH trivs inte den typen av bakterier som gör att flytningen blir illaluktande. Ibland förändras den normala bakteriefloran och surhetsgraden i slidan. Flytningen kan då bli grågul till färgen och lukta “fisk” eller “ruttet”. Doften märks oftast tydligast efter samlag eller i samband med mens.
 
Bakteriell vaginos är ett ofarligt tillstånd som brukar gå över av sig själv och som bara behöver behandlas om lukten är besvärande.
 
Man kan i första hand pröva Apotekets receptfria alternativ, Lactal, ViVag eller tampongen Ellen.
 
Lactal är en tub med en gel som man sprutar upp i slidan. Gelen består av mjölksyra som sänker pH-värdet. ViVag är vagitorier som innehåller frystorkade mjölksyrabakterier. Ellen används bara i samband med menstruation och det är en tampong som är indränkt med mjölksyrabakterier. Det finns en del kliniska studier som visar att dessa behandlingar ger åtminstone tillfällig effekt, men det finns inga vetenskapliga studier som visar på effekt på sikt.
 
Har man prövat de receptfria alternativen men inte är nöjd kan man vända sig till en gynekolog. Man kan då få antibiotika utskrivet, antingen för vaginal behandling eller som tabletter. Den typen av antibiotika man ger slår ut de bakterierna som ger den obehagliga doften och sedan hoppas man att kvinnans egna mjölksyrabakterier ska växa till och återställa balansen.
 
Vissa kvinnor får återkommande besvär, till exempel i samband med menstruation, eftersom blodet ändrar slidmiljön, eller vid intensivt samliv, eftersom sädesvätska gör slidsekretet mindre surt. Man kan då behöva upprepa behandlingen. Om man samtidigt med flytningarna får feber eller värk eller om man misstänker att man blivit smittad med en sexuellt överförbar sjukdom ska man dock söka vård direkt!

Scroll to Top