Hur blir jag kvitt salmonellan?

Jag undrar hur länge man kan ha salmonellasmitta? Jag blev smittad under en semester i Turkiet. Nu två månader senare lämnade jag ett nytt avföringsprov,...

Jag undrar hur länge man kan ha salmonellasmitta? Jag blev smittad under en semester i Turkiet. Nu två månader senare lämnade jag ett nytt avföringsprov, som visade att jag fortfarande har salmonella!
 
Jag mår bra och har inga besvär. Är jag fortfarande smittsam? Jag arbetar som resande försäljare och orolig för att smitta andra. Min sambo är också orolig för att bli smittad. Jag har inte fått antibiotika, ska jag be om det? Läker det kanske ut fortare då?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Visst kan det kännas konstigt att vara bärare av något som kan smitta utan att man själv känner sig sjuk! Jag förmodar att du har fått instruktioner av din läkare hur du ska undvika att smitta andra. Kortfattat bygger dessa råd på att tvätta händerna noggrant efter varje toalettbesök, före matlagning och före måltid. Använd gärna handsprit.
 
För att den som arbetar med oförpackade livsmedel, spädbarn eller patienter med gravt nedsatt immunförsvar ska klassas som smittfri krävs tre avföringsodlingar som visar att man inte är bärare av salmonella. I ditt fall bedömer jag att det inte finns anledning att lämna mer än ett smittfritt avföringsprov.
 
Man räknar med att 80-90 procent av de salmonellasjuka är fria från bakterien två månader efter insjuknandet. Efter ytterligare en månad hittas salmonella bara hos fem procent. Teoretiskt sett kan man smitta så länge salmonella finns kvar i avföringen, men smittrisken är obetydlig om man följer de hygienråd man får av sin läkare.
 
Antibiotikabehandling bör undvikas vid vanlig salmonelladiarré. Det beror på att de allra flesta läker ut infektionen utan problem. Det finns också risk för resistensutveckling och att man bär på bakterien längre tid om antibiotika används.
 
Det är värt att veta att salmonellan sprids via förorenade livsmedel då dessa inte upphettats ordentligt. Kött kan förorenas vid slakt och även ägg med helt skal kan vara salmonellasmittade. Tänk också på att grönsaker kan smitta om de hanterats på ett ohygieniskt sätt.

Scroll to Top