Hur går det till när man opererar bort en cysta på äggstocken? Tacksam för svar.

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Det finns många olika sorters cystor på äggstockarna och operationsmetoden beror på vilken typ av cysta man har.
 
Om det rör sig om en mindre cysta brukar man för det mesta göra titthålskirurgi. Man kan antingen ta bort bara cystan eller också hela äggstocken inklusive cystan med den här metoden. Fördelen med titthålskirurgi är att man bara får några mindre ärr på magen, vanligtvis 3-4 stycken som är 1-3 centimeter långa.
 
Oftast gör man ett snitt precis under naveln där man för in själva röret med kameran och sedan brukar det bli ett snitt till höger och ett till vänster längre ner på bukväggen samt ett i mitten precis ovanför troskanten.
 
En annan fördel med titthålskirurgi är att man oftast kan gå hem på operationsdagens kväll, man behöver inte stanna på sjukhuset över natten.
 
Hos yngre kvinnor försöker man alltid ta bort bara själva cystan och spara så mycket som möjligt av äggstocken för att bibehålla fertiliteten medan man hos kvinnor i klimakteriet oftare tar bort hela äggstocken inklusive cystan.
 
Om cystan är större kan man behöva göra en vanlig bukoperation antingen med ett snitt från navelns nederkant rakt ner till precis ovan blygdbenet eller också via bikinisnitt på tvären ovanför blygdbenet.
 
Man får då bättre tillgång till bukhålan och kan lättare lösa en större cysta från omgivande vävnad. Det blir också enklare att få ut cystan och att behålla den hel jämfört med när man tar ut den via de små snitten man gör vid titthålskirurgi.
 
Om man vid ultraljudsundersökningen före operationen ser att cystan innehåller tjock geléartad vätska eller kanske som vid så kallade “tvillingcystor”, talg, hår och tänder, så är det viktigt att man försöker få ut cystan hel utan något spill av cystinnehåll till bukhålan. I den situationen väljer man också oftast bukoperation.
 
Har man misstanke om cancer brukar man välja bukoperation före titthålskirurgi eftersom man då oftast gör en större operation och tar bort även livmodern men också just för att kunna hantera cystan varsamt så den inte spricker och riskerar att sprida cancerceller i bukhålan.
 
Man väger således in flera olika faktorer innan man bestämmer sig för operationsmetod. Trenden går dock mot att göra mer och mer titthålskirurgi allteftersom den tekniken utvecklas med finurliga instrument och precisionssäkra robotar.