Vad är orsaken till lätta cellförändringar?

Jag har precis fått besked om att jag har lätta cellförändringar och nu undrar jag vilken eller vilka orsaker det kan finnas till att de...

Jag har precis fått besked om att jag har lätta cellförändringar och nu undrar jag vilken eller vilka orsaker det kan finnas till att de uppstår. Jag är 43 år gammal och fick tvillingar när jag var 30.

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Lätta cellförändringar är mycket vanliga och oftast helt ofarliga. De allra flesta lätta cellförändringar läker ut av sig själv. Det är bara en av hundra kvinnor med lätta cellförändringar som utan behandling senare utvecklar en livmoderhalscancer.
 
En orsak till lätta cellförändringar kan vara irritation av livmodertappen på grund av täta samlag och en annan att man råkat ta provet direkt efter en långdragen menstruation. Det kan också bero på en lätt inflammation av livmodertappen som kan uppstå på grund av en behandlingskrävande infektion (till exempel mot klamydia) eller i samband med helt vanlig ofarlig obalans av bakterierna i slidan (så kallad bakteriell vaginos) eller en svampinfektion. Vid dessa orsaker har man ingen ökad risk för livmoderhalscancer även om man skulle ha upprepade cellprover med lätta förändringar.
 
En annan vanlig orsak till lätta cellförändringar är infektion av livmodertappen med HPV-virus. HPV står för Humant Papillom Virus och är den vanligaste sexuellt överförda infektionen i Sverige. Ungefär hälften av alla sexuellt aktiva kvinnor drabbas. Det finns flera hundra olika typer av HPV men det är bara cirka 14 stycken som förknippas med livmoderhalscancer.
 
De flesta HPV-infektioner ger inga symptom och 80 procent självläker. Hos en liten andel kvinnor kvarstår infektionen under lång tid och det är då den kan orsaka cellförändringar. Även dessa cellförändringar läker för det mesta ut av sig själv men en liten andel utvecklas efter 10-20 år till cancer.
 
I dagens läge kontrollerar och behandlar man alla kvinnor med upprepade lätta cellförändringar vilket betyder att man behandlar och oroar många i onödan. I framtiden kommer man sannolikt att ta prov för att fastställa om kvinnan med lätta cellförändringar bär på HPV-virus och i så fall vilket typ. På det sättet kommer man att kunna rikta in sin behandling på kvinnor som faktiskt har en ökad risk för cancer.
 
Har man måttliga eller starka cellförändringar tyder det på en bakomliggande mer allvarlig förändring med högre risk för utveckling till cancer, varför man brukar rekommendera behandling, så kallad konisering, då man tar bort en liten tunn skiva av livmodertappen där förändringarna sitter.
 
För din del som bara har haft lätta cellförändringar vid ett tillfälle kommer du sannolikt att kallas för en ny kontroll om cirka tre månader.

Scroll to Top