Hur åtgärdas pulsåderbråck?

Vår granne har pulsåderbråck. Han går på kontroll och det har talats om operation. Hur ska han leva? Han vill gärna vara i gång och...

Vår granne har pulsåderbråck. Han går på kontroll och det har talats om operation. Hur ska han leva? Han vill gärna vara i gång och åldern är 75 år. Hur går en operation till och hur ska man sköta sig efteråt?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Det är bra att man upptäckt pulsåderbråcket (aortaaneurysm) på din granne så att sjukvården noggrant kan kontrollera det regelbundet med hjälp av ultraljud. Om det blir alltför stort måste det opereras för att det inte ska spricka och orsaka en livshotande blödning. Din granne kommer efter operationen att kunna leva som vanligt men kan behöva gå på fortsatta kontroller.

Ett pulsåderbråck brukar vanligen sitta på stora kroppspulsådern djupt in i buken och är i de allra flesta fall inte möjligt att känna varken själv eller av en läkare. Det är först när det blir så stort att det riskerar att spricka eller smärtar som det ger sig tillkänna. Därför upptäcks det tyvärr ofta sent.

Bråcket växer långsamt och när det blir över fem centimeter i bredd blir risken mycket stor att det ska spricka och då brukar man rekommendera en operation.

Idag används för det mesta en inre förstärkning av stora kroppspulsåderns vägg där bråcket sitter. Operationen görs för det mesta via ett större blodkärl i ljumsken, men i vissa fall måste man dock göra en så kallad öppen operation genom buken, som tar betydligt längre tid att återhämta sig från.

Det är framförallt män, men även kvinnor över 60 år, som drabbas. Om man har en förälder eller ett syskon som har haft pulsåderbråck är risken större att man själv får det. Även rökning, hjärtsjukdom och högt blodtryck ökar risken. Om man känner till att man kan ha en större risk för att drabbas av pulsåderbråck så rekommenderar jag att man talar med sin vårdcentralsläkare som kan skriva en remis till ultraljudsundersökning.

Scroll to Top